2013 – Anul mondial de luptă împotriva durerii viscerale

0

 

Durerea viscerală este cea mai frecventă formă de durere, resimțită de către orice persoană la un moment dat în cursul vieții și care constituie primul motiv de prezentare la medic. Dincolo de acest aspect, există durerea cronică viscerală ca boală în sine care necesită un tratament specific.

Asociația Internațională pentru Studiul Durerii (IASP) își propune ca pe parcursul anului viitor să atragă atenția asupra durerii care apare în vecinătatea sau la nivelul organelor interne, asupra necesității de a trata această durere, considerată adesea “normală” în cadrul diferitelor afecțiuni și mai puțin importantă în cazul bolilor grave, cum sunt cele maligne.
În România, inițiativa a fost preluată de Asociația de Algeziologie care va derula o campanie de comunicare adresată publicului larg, pacienților, reprezentanților comunității medicale și autorităților.
Punctul central al campaniei îl constituie Congresul Național de Durere, care va avea loc la Iași, în perioada 30 mai – 1 iunie 2013, în cadrul manifestării “Zilele Medicamentului”, ediția a-XXII-a.

Congresul se va desfășura pe durata a trei zile: joi, 30 mai, se vor desfășura cursuri pre-congres și va fi organizată o sesiune dedicată studenților și rezidenților, vineri, 31 mai, lucrările se vor adresa medicilor de familie, fiind abordate teme despre durerea în cele mai frecvente situații de solicitare a medicului curant, iar sâmbătă, 1 iunie, se vor derula în paralel simpozioane pe specialități: anestezie-terapie intensivă, oncologie și neurologie. Tot sâmbătă, este programată și a XI-a Întalnire româno-israeliană în domeniul algeziologiei, expresie tradițională a colaborării specialiștilor noștri cu cei din clinici de renume din Israel.

În cadrul campaniei, se vor mai organiza întâlniri, simpozioane, evenimente de educare a pacienților și alte activități de informare cu privire la durere și la modalitățile de tratare. Cu acest prilej, se va milita pentru susținerea cercetării în domeniu și elaborarea unor politici de sănătate, care să asigure strategii de tratament accesibile pentru toți pacietii cu durere acută sau cronică.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.