Lista de medicamente compensate a fost actualizată cu 25 de medicamente noi pentru 29 de indicații terapeutice, la câteva luni după ce au mai fost introduse câteva medicamente care nu aveau alternativă terapeutică.
Guvernul României a aprobat Hotărârea de Guvern pentru modificarea şi completarea HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în programelor naţionale de sănătate.
“După 7 ani, în 2014, am reuşit să actualizăm de două ori lista de medicamente compensate şi gratuite pentru ca pacienţii români să beneficieze de tratament inovativ care să determine o îmbunătăţire a calităţii vieţii lor, o refacere mai rapidă şi, implicit, o reintegrare mai uşoară în familie sau la locul de muncă”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
Până acum au fost introduse 40 de molecule şi combinaţii de substanţe active noi, iar procesul de actualizare continuă. Până la sfârşitul anului, Unitatea de Evaluare a Tehnologiilor Medicale ar urma să finalizeze și cea de-a treia actualizare a listei, care va aduce şi prima delistare.
În urma actualizării, pacienţii care suferă de diferite forme ale unor boli cardiovasculare vor beneficia de tratamente noi, care duc la scăderea numărului de medicamente pe care pacientul le ia în prezent pentru tratarea afecţiunilor. Au fost introduse medicamente noi pentru controlul glicemiei pacienţilor cu diabet zaharat, 4 noi medicamente pentru tratarea bolii inflamatorii reumatice cornice, noi tratamente pentru hepatita cu virus B, HIV/SIDA, boli nefrologice, precum şi boli oftalmologice (glaucom), astm bronşic, boli psihice (schizofrenie) şi bronhopneumonii obstructive. Au fost introduse şi 2 molecule noi pentru tratarea poliartritei adiopatice juvenile la copii în codiţiile în care pe piaţă în acest moment există o singură posibilitate de tratament.