28 iulie – Ziua Mondială a Hepatitei

0

Ziua Mondială a Hepatitei, 28 iulie, a fost marcată în România prin acţiuni de informare şi sensibilizare în întreaga ţară, organizate de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO).

La iniţiativa World Hepatitis Alliance (WHA – Alianţa Mondială pentru Hepatită) punctul central al evenimentelor desfăşurate cu acest prilej s-a concentrat pe încercarea de a intra în Cartea Recordurilor, adunând sambătă, între orele 17-19, cât mai multe persoane, în Bucureşti şi Cluj-Napoca, pentru a atrage atenţia publică asupra acestui flagel.

Acţiunile APAH-RO din 28 iulie, prin sincronizări la Bucureşti (în Parcul Unirii) şi la Cluj (Piaţa Unirii), fac parte dintr-un proiect al Alianţei Mondiale pe Hepatite, în care România a intrat alături de alte 23 de ţări din întreaga lume. Zeci de clujeni şi peste o sută de bucureşteni s-au alăturat voluntarilor, arătând că le pasă de semenii lor aflaţi în suferinţă, însă încercarea de a intra în Cartea Recordurilor a eşuat.

„O persoană care află din timp că are ficatul bolnav se poate trata. Aşa arată şi statisticile. Nu acelaşi lucru se poate spune în cazul celor care se prezintă la medic în stadii avansate ale bolii, precum ciroza sau cancerul la ficat. Aşadar, vocea fiecăruia înseamnă mult. Le mulțumim tuturor celor care au înțeles acest lucru și ni s-au alăturat”, a declarat preşedinţa APAH-RO, Marinela Debu.

Hepatita afectează la nivel mondial circa 500 de milioane de persoane, adică una din 12, iar numărul purtătorilor de virus hepatic B este estimat la 2 miliarde. În România aproximativ 2 milioane de oameni suferă de hepatită cronică B sau C.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.