28 iulie, Ziua Mondială a hepatitelor virale

0

Ziua Mondială a Hepatitelor Virale, sărbătorită pe 28 iulie, a prilejuit luări de poziţie şi organizarea unor evenimente de conştientizare a publicului din partea tuturor organizaţiilor de pacienţi implicate.

Astfel, Asociația “Sano-Hep” România a organizat recent, la Brașov, Congresul pacienților cu afecțiuni hepatice, la care au participat renumiți specialiști din țară și strainătate, factori de decizie, pacienți, colaboratori.

Scopul a vizat înlesnirea accesului la informatii privind afecțiunile hepatice, metode inovative de tratament şi ce presupune un stil de viață adecvat pentru un pacient care suferă de o boală a ficatului.

La eveniment au fost anunţate obiectivele “SANO-HEP” pentru 2015: stabilirea unei date-limită până la care vor fi introduse pe lista de compensate moleculele interferon-free pentru hepatita C, analiza posibilității ca medicii de familie să poată recomanda testele pentru depistarea hepatitelor virale şi eliminarea hepatitei B printr-un screening la nivel național desfăşurat pe parcursul a cinci ani.

Fundaţia Baylor Marea Neagră celebrează Ziua Mondială a Hepatitei prin campania “PREVENIȚI HEPATITA: DEPINDE DE VOI”, care include acțiuni de testare pentru depistarea infecției cu HIV și cu hepatita B și C, derulate pe 27, 28 și 29 iulie, cu laboratorul mobil, în incinta parcului de distracții Aqua Magic.

Tot în parc vor avea loc reprezentații cu piesa de teatru “Aventurile Pompierului Zahăr Ars la malul mării”, care îi învață pe copii reguli elementare de igienă, precum spălatul pe mâini, pe dinți, folosirea pieptenelui, etc.

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) a derulat o campanie care a evidenţiat “povara” hepatitei: La nivel mondial 4.000 de vieți se pierd zilnic din cauza hepatitei, unul din 12 oameni poate avea o forma de hepatită, 400 de milioane de oameni trăiesc cu virusul hepatitei B sau C şi 1,4 milioane de oameni mor din cauza hepatitelor virale.

În România se estimează ca aproximativ 600.000 de oameni au hepatită cronică C şi peste 800.000 au hepatită cronică B sau B plus Delta, însă numărul cazurilor depistate este încă redus.

Campania APAH-RO apelează la experienţele personale şi înseamnă la împărtăşirea acestora pe reţelele sociale – pe twitter, cu hashtag-ul #4000voices, pe facebook şi la email hepatobv@gmail.com. 

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) este membru ELPA, WHA, APCR.

Ziua Mondială a Hepatitei este celebrată la nivel mondial pe 28 iulie, ca urmare a deciziei luate de OMS în 2010.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.