360.000 de euro pentru renovarea a șapte centre de transfuzii din țară

0

 

Asociaţia React şi Fundaţia Vodafone România investesc 360.000 de euro pentru reabilitarea a șapte centre de transfuzie din Buzău, Cluj Napoca, Giurgiu, Iaşi, Slatina, Suceava şi Târgu Jiu. De asemenea, anul acesta va fi susținută renovarea băncii de sânge a Centrului de Transfuzii Bucureşti şi vor fi incluse 15 oraşe noi în cadrul campaniei mobile de recoltare sanguină. Astfel, locuitorii din oraşele în care nu există un centru de transfuzii, cum ar fi Alexandria, Bistriţa, Deva sau Tulcea vor avea de acum posibilitatea de a dona sânge, în cadrul caravanelor mobile care se vor deplasa periodic.

„În cei șase ani de când desfăşurăm împreună cu Asociaţia React programul „O şansă pentru viaţă”, au fost organizate 756 de sesiuni de donare de sânge adresate publicului larg, companiilor şi instituţiilor şi 4 campanii de informare. În total, în cei 6 ani, 120.000 de persoane au donat sânge, ceea ce a contribuit la salvarea a peste 170.000 de vieţi omeneşti. Totodată, am reuşit împreună să renovăm şi să dotăm cel mai mare centru de transfuzii din ţară (Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti). Cu această nouă etapa a programului nostru, investiţia totală se ridică la aproximativ 800.000 Euro.” a declarat Angela Galeta, Director Fundaţia Vodafone România.
Bucureștenii vor putea primi informații despre donarea de sânge și vor beneficia de o serie de analize medicale gratuite (măsurarea glicemiei, hemoglobina, presiune arterială, determinarea grupei de sânge şi RH) în corturile medicale amplasate în zonele Eroilor, pe Bulevardul Independenţei (intrare Politehnică) și Piaţa Romană, în cadrul manifestărilor cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge (14 iunie). În plus, pentru facilitarea accesului tuturor celor care doresc să doneze sânge în această săptămână, o unitate mobilă de donare de sânge va fi amplasată în parcarea Hotelului Intercontinental miercuri, 11 iunie, între orele 9.30–12.30 și în parcul Herăstrău (intrarea Charles de Gaulle) sâmbăta, 14 iunie, între orele 11.00-15.00.

“Desfăşurăm aceste acţiuni cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorilor de Sânge cu scopul de semnala nevoia de preparate sanguine sigure pentru sistemul transfuzional românesc. Anul acesta, Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge are drept slogan „Donează sânge pentru cele care dăruiesc viaţă” şi îşi propune să tragă un semnal de alarmă privind rata mortalităţii materne şi a nevoii de produse sanguine sigure pentru mame şi nou născuţi. În 2013, numai în maternităţile din Bucureşti au fost utilizate peste 1.200 de pungi cu produse sanguine pentru salvarea femeilor care au avut complicaţii în timpul sarcinii sau la naştere.” a declarat Anca Stefan, preşedinte Asociaţia React.

Asociaţia React şi Vodafone România derulează din 2008 programul „O şansă pentru viaţă” care constă în campaniimedia de informare şi conştientizare cu privire la importanţa donării de sânge; campanii mobile de donare de sânge şi proiecte de renovare şi dotare a unităţilor de transfuzii.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.