40.000 de femei, testate gratuit pentru cancer de col uterin prin Programul de screening al Ministerului Sănătății

0

Aproximativ 40 000 de femei au fost testate, gratuit, în primele trei luni de la debutul Programului naţional de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății. Programul a fost elaborat în scopul prevenirii şi combaterii cancerului de col uterin şi are ca obiectiv principal reducerea incidenţei formelor invazive de boală şi a mortalităţii cauzate de acestea.

Cele mai multe testări Babeş -Papanicolau, aproximativ 20 000, au fost realizate în unităţile sanitare din vestul, sud-vestul şi nord–vestul ţării. De asemenea, în judeţele din centrul ţării au fost executate în jur de 8000 de testări.

“Este un început bun pentru acest program. Ne bucură faptul că femeile sunt receptive şi vor să participle, chiar dacă prezenţa medicilor de famile este încă redusă. Încurajăm femeile ca şi anul viitor să participle la testări. Un rezultat pozitiv nu înseamna cancer, dar înseamnă verificări ulterioare, mai amănunţite, care sunt şi ele tot gratuite şi care îţi pot salva viaţa. România are cea mai mare rată de de mortalitate prin cancer de col uterin din Uniunea Europeană”, a declarat ministrul Sănătăţii, Raed Arafat.

Programul de testare gratuită a femeilor este coordonat de nouă unităţi regionale de management organizate la nivelul Institutelor Oncologice “Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” din Bucureşti şi “Prof. dr. I. Chiricuţă” din Cluj Napoca, Institutul Regional Oncologic Iaşi, Spitalul Clinic de Urgenţă “Sf. Pantelimon”, Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „prof. dr. Alfred Rusescu”, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş.

Pentru a beneficia de acest program, femeile cu vârsta între 25 și 64 de ani trebuie să se prezinte la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la prevenţia bolii. Tot aici se va stabili şi dacă se pot încadra în program. Nu sunt admise femeile care prezintă absenţa iatrogenă a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecţiuni benigne şi cele cărora li s-a stabilit deja diagnosticul de cancer de col uterin.
Medicii de familie eliberează un formular care asigură înscrierea în program şi o listă cu centrele de recoltare admise. După recoltarea materialului celular cervico-vaginal, acesta va fi transmis de către centrul de recoltare la spitalul care a organizat screeningul sau, după caz la laboratoarele de anatomie patologică, însoţit de formular. Rezultatul testului va fi transmis înapoi la cabinetele medicilor de familie pentru a fi prezentat pacientelor.

Începând cu 1 septembrie a.c., Ministerul Sănătăţii a lansat Programul naţional de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin. În cadrul acestuia, toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin au posibilitatea să efectueze testarea prin metoda frotiului cervico-vaginal Babeş–Papanicolau. Programul MS este gratuit şi se va desfăşura anual, pe o perioadă de cinci ani.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.