42% dintre români nu se consideră ameninţaţi de vreo boală

0

Aproape jumătate dintre români – 42% – nu se consideră ameninţaţi de vreo boală în următorii cinci ani, arată un sondaj IMAS comandat de compania Philips, iar dintre ameninţări cea mai pregnantă este cea a bolilor cardiovasculare – 26%. Cancerul este considerat ca o posibilă ameninţare de 5% dintre respondenţi.

În 2011, 23% dintre respondenţi au declarat că suferă de o boală cronică, în timp ce în 2012 procentul a scăzut la 19%. În ceea ce priveşte percepţia publică asupra gradului de acoperire cu echipamente medicale, răspunsurile au arătat că 26% dintre respondenţi apreciau în octombrie 2011 că echiparea e bună, în timp ce în 2012 procentul a fost de 32%.

Statisticile europene arată că în ceea ce priveşte dotarea cu CT-uri, dacă media europeană este de 1,5 la 100.000 de locuitori, în România acest indicator este de 0,3, deci dotarea este de cinci ori mai redusă. În ceea ce priveşte dotarea cu RMN-uri, dacă media europeană este de 0,9 la 100.000 de locuitori, în România acest indicator este de 0,1, respectiv de nouă ori mai redusă.

Rezultatele au arătat, la fel ca şi anul trecut, că peste 57% dintre români îşi apreciază starea de sănătate ca fiind “bună” sau “foarte bună”, doar 4 – 5% considerând că starea lor de sănătate este „excelentă”.

În 2012, 58% dintre respondenţi afirmau că tehnologia existentă nu este suficientă pentru diagnosticarea incipientă şi tratament, în timp ce acum un an 63% din respondenţi au fost de părere că tehnologia existentă nu este de ajuns.

Royal Philips Electronics a organizat un seminar având ca temă “Modernizarea sistemului medical românesc prin accesarea fondurilor structurale europene”, un eveniment care a atras atenţia opiniei publice asupra posibilităţii modernizării sistemului de sănătate românesc prin accesarea fondurilor structurale.

Noile tehnologii pot îmbunătăţi eficacitatea sistemul de sănătate, care la rândul său va face costurile controlabile. Concepţia conform căreia achiziţionarea de noi echipamente tehnologice ar face sistemul de sănătate mai scump este eronată, spun reprezentanţii Philips. Costul de achiziţie al echipamentelor medicale reprezintă 2% din bugetul alocat sistemului medical. “Inovaţiile din sănătate pot reduce deficitele bugetare ale guvernului, inovaţiile însemnând o mai bună calitate şi o mai mare eficienţă, care s-ar reflecta printr-un control mai bun asupra costurilor”- a spus Joost Leeflang, CEO Philips CEE.

La nivel global, preocuparea guvernelor este de a dezvolta un sistem de sănătate echitabil şi durabil, axat pe prevenirea îmbolnăvirii populaţiei. Uniunea Europeană vine în întâmpinarea acestui demers, prezentând un program de dezvoltare ambiţios pentru următorii zece ani – Europe 2020 – prin care îşi propune să asigure Statelor Membre o creştere sustenabilă în domeniul medical.

“Ȋn acest sens, Comisia Europeană a stabilit pentru perioada 2014-2020 un buget al fondurilor structurale de 374 de miliarde de euro. Cele 27 de ţări membre UE vor putea accesa 5 miliarde de euro pentru îmbunătăţirea asistenţei medicale, iar ţările din Europa Centrala şi de Est au la dispoziţie 145 de miliarde de euro pentru modernizarea sistemului medical. Statele Membre care doresc să atragă fonduri structurale, vor trebui să aibă pregătită o strategie de consolidare a sistemului sanitar. Prin acest seminar am vrut să atragem atenţia asupra oportunităţilor de schimbare din domeniu, dar şi să amintim că proiectele ar trebui să beneficieze de consultanţa şi sprijinul tuturor celor din industrie”, a spus Gorjan Lalchevski, Country Manager Philips România.

În România, sistemul de sănătate a atras fonduri europene de 165 milioane de euro – în cadrul a 59 de proiecte de modernizare a spitalelor – care, împreună cu cofinanţarea din partea Guvernului şi a spitalelor s-a ridicat la 242 milioane de euro. Cererea din partea spitalelor a fost de 200%, existând alte 52 de proiecte în diverse stadii de evaluare.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.