450.000 DE EUROPENI sunt diagnosticați anual cu cancer colorectal

0

În fiecare an peste 450.000 de europeni sunt diagnosticați cu cancer colorectal, iar jumătate dintre aceștia nu vor supraviețui, arată statisticile prezentate de organizația EuropaColon la Bruxelles, cu prilejul unei mese rotunde care a pus în discuție accesul pacienților la tratament versus posibilitățile societății de a-l susține. “Poate societatea să-și permită tratamentele inovatoare în cancer?” a fost întrebarea la care au răspuns pe rând reprezentanți ai specialiștilor din domeniul medical, ai pacienților, ai industriei și ai analiștilor în economia sănătății.

Prof. Eric van Cutsem, specialist în cancer colorectal (Univ. Leuven, Belgia), a arătat că 25% din pacienții cu cancer colorectal sunt descoperiți în stadiul IV, cu o supraviețuire la cinci ani de sub 10%, alți 25% fiiind descoperiți în stadiul III, supraviețuirea la cinci ani fiind între 40 – 70%. Prof. Cutsen a subliniat beneficiile medicinei personalizate, care economisește resursele sistemelor și îi ferește și pe pacienții la care tratamentul nu funcționează de toxicitatea medicamentelor, exemplificând cu markerul KRAS, un marker predictiv care dă informații asupra eficienței terapiei. De asemenea, a relevat progresele în tratament, din anii ‘80 când supraviețuirea medie pentru cancerul metastatic era de 6 luni, la 2 ani în prezent.

Jola Gore – Booth, președinta EuroColon, organi­zație umbrelă dedicată cancerului colorectal, a subliniat necesitatea derulării unor screeninguri la nivel național, vindecarea fiind posibilă în 90% din cazuri dacă e descoperit în stadii incipiente. „Este alarmant să vedem cum incidența cancerului colorectal crește în ritm accentuat în unele state europene în timp ce în altele scade, reflectând dramatic diferențele în screening și tratament”, a spus reprezentanta pacienților.

Bengt Jönsson, profesor de economie a sănă­tă­ții la Univ. din Stockholm, a subliniat im­portanța analizelor HTA (Health Technology Asessment) pentru calculul cost-eficienței diferitelor tratamente, precum și diferența dintre unele state în aprecierea acestui parametru. El a sugerat că instituțiile de evaluare a tehnologiilor medicale din diferite state europene ar trebui să facă analize pe diferite medicamente și apoi să le împărtășească celorlalte, punându-și în comun rezultatele, astfel încât evaluarea să fie mai rapidă și mai eficientă.

Punctul de vedere al industriei farmaceutice a fost susținut de dr. Philip Ashman, head of market acces la Bayer, care a subliniat că numai la 50% dintre medicamentele pentru cancer accesul e nelimitat, în timp ce pentru 30% accesul e “optimizat”. El a subliniat că din 10.000 de compuși testați mai puțin de 250 intră în stadiul preclinic, sub cinci în faza studiilor clinice. Astfel, investițiile pentru aducerea unui nou medicament pe piață se cifrează la un miliard de euro. Dimensiunea investițiilor în cercetare se vede și în numărul studiilor clinice aflate în derulare în întreaga lume: 8000.

Numărul deceselor datorate cancerului se apreciază că va crește de la 7,8 milioane persoane în 2007 la 11,5 milioane în 2030.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.