În România cancerul omoară anual 49.000 de persoane, incidența cea mai mare având-o, la femei, cancerul de sân, iar la bărbați cancerul pulmonar, arată statisticile prezentate de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer cu ocazia Zilei Internaționale de Luptă Împotriva Cancerului, 4 februarie.
Dacă la noi incidența la unele tipuri de cancer, precum cancerul de sân, e mai mică decât în statele dezvoltate, motivul rezidă în rata redusă de diagnosticare, și mai ales in stadii târzii. Astfel că, în România, mortalitatea e mai mare chiar decât statele care au incidența mai mare.
“Sunt 8500 de pacienți care se îmbolnăvesc anual de cancer pulmonar din care 7581 se prăpădesc, reprezentând 27% din totalul deceselor prin cancer. Fumatul, poluarea atmosferică, expunerea la gaze – ca de exemplu radon-, azbest, cicatricile de la tuberculoză sunt factori favorizanți. Fumatul e incriminat în 90% din cancerele pulmonare”, a spus dr. Mircea Dediu, de la Institutul Oncologic “prof. dr. Alexandru Trestioreanu”. Cancerul pulmonar este unul dintre cele cu mortalitatea cea mai mare, în special datorită faptului că simptomele sunt nespecifice și similare statusului normal al unui fumător. Astfel că 81% din cancerele pulmonare sunt descoperite în stadiile III și IV, iar speranța de viață este sub 5 ani în aceste stadii. O îmbunătățire a situației – chiar înjumătățirea incidenței, spune dr. Dediu – se poate produce dacă renunțarea la fumat va deveni o atitudine de masă, fapt experimantat deja de state ca SUA și Canada.
Cancerul pulmonar este urmat în incidență, la bărbați, de cancerul de colon și cel de prostată.
În ceea ce privește cancerul de sân, în România statistica arată 7929 cazuri noi /an, cu o mortalitate de 3101 decese/an. “Sunt mai multe cancere de sân în vestul Europei, dar se moare mult mai puțin. La noi este descoperit în stadii mai avansate, de aceea incidența e mai mică, dar mortalitatea e mai mare”, a spus dr. Florin Băcanu, medic primar, Spitalul “Sf. Maria”, București. Factorii de risc sunt inclusiv hormonali și genetici, aceștia din urmă având o pondere de 10%. Factorii protectivi sunt sarcina la termen, la vârste tinere, alăptarea la sân, exercițiul fizic; dieta și administrarea de vitamine sunt încă în discuția specialiștilor, ca factori de risc. “Una din șase femei are, a avut sau va avea cancer de sân”, a spus dr. Băcanu.
Cezar Irimia, președintele FABC, a semnalat marile probleme și dificultăți cu care se confruntă bolnavii de cancer – lipsa medicamentelor ieftine pentru cancer din țara noastră, finanțarea insuficientă a tratamentului, accesibilitatea limitată la tratamentul injectabil, lipsa unui registru național și a unor statistici riguroase. El a subliniat necesitatea ca noua lege a sănătății să fie făcută pentru pacienți și să fie făcute studii de impact înainte de implementarea acesteia.
Evenimentul a fost susținut de Roche.