50% dintre medici, nemulțumiți de sistemul de asigurări în caz de malpraxis

0

surgery-1049588_1920Medicii români sunt în general nemulțumiți de sistemul actual de asigurări de malpraxis și îl consideră inutil (56%), arată  o cercetare desfășurată online în perioada august-septembrie 2016, potrivit unui comunicat al Colegiului Medicilor  din Municipiul București (CMMB). Doar 1% dintre respondenți sunt mulțumiți de actualul sistem, arată studiul.

Numărul medicilor parțial mulțumiți de actualul sistem (19%) este de trei ori mai mic decât al celor care îl consideră inutil. Și cei parțial mulțumiți cred că ar trebui aduse îmbunătățiri sistemului de asigurări de malpraxis. Un sfert dintre respondenți nu pot evalua asigurările de malpraxis, ceea ce indică absența dialogului și a informării pe această temă, se menționează în comunicatul respectiv.

Cei mai mulți medici consideră că nu au de câștigat ca urmare a încheierii unei polițe de malpraxis și că principalii beneficiari sunt companiile de asigurări și, într-o măsură mai mică, statul – văzut ca un beneficiar pentru că scapă de răspundere, dar totuși este un pierzător, la fel ca medicii și pacienții, în fața firmelor de asigurări.

Polița nu acoperă daunele morale – peste 90% dintre respondenți spun că ar schimba acest lucru. Doar 3% dintre medici consideră ca principal subiect de interes reducerea prețului poliței, iar majoritatea (90%) sunt de părere că  nu au nicio putere de negociere și sunt obligați să încheie contractele așa cum vor firmele de asigurări.

Una dintre dorințele medicilor este ca organizațiile profesionale să negocieze în numele lor cu firmele de asigurări, au spus 84% dintre respondenți. Doar 4% dintre medici ar avea încredere că statul le reprezintă interesul printr-un contract cadru negociat cu firmele de asigurări, iar 11% dintre participanții la studiu ar dori să negocieze personal cu firma. Medicii (63%) consideră că problema daunelor morale ar trebui reglementată de stat, prin stabilirea unui plafon al sumelor care se acordă ca despăgubire. Încheierea unui contract între pacient și unitatea sanitară este văzută ca soluție de către 20% dintre medici.

CMMB a lansat, în ultimul an, consultări publice ale corpului medical din București, pe teme de interes pentru medici, pacienți și societate. Potrivit comunicatului, CMMB va trimite rezultatele consultării publice către  Colegiul medicilor din România (CMR) și îl va sprijini în intervențiile sale pentru rezolvarea crizei. CCMB consideră că este în interesul medicilor și pacienților ca negocierea unui contract cadru pentru asigurarea riscului de malpraxis să fie făcută de conducerea CMR.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.