7 aprilie, Ziua Mondială a Sănătăţii

0

Ziua Mondială a Sănătăţii se sărbătorește în fiecare an pe 7 aprilie, marcând întemeierea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în anul 1948.

 

„Entităţi mici, pericol mare!”

 

Anul acesta, tema campaniei promovate de Ministerul Sănătății și  Institutul Naţional de Sănătate Publică pentru a puncta evenimentul este reprezentată de bolile transmise prin vectori. Scopul campaniei „Entităţi mici, pericol mare!” este de a sensibiliza populaţia, profesioniştii din domeniul sănătăţii şi autorităţile publice în privinţa ameninţării pe care o reprezintă vectorii şi bolile transmise prin aceştia.

Vectorii sunt organisme (cel mai frecvent artropode- ţânţarii, muştele, gândacii, căpuşele, dar şi animale – rozătoarele) care pot transmite boli grave de la o gazdă la alta şi dintr-un loc în altul. Aceştia ne pot pune sănătatea în pericol atât acasă, cât şi atunci când călătorim.

Bolile transmise prin vectori sunt afecţiuni cauzate de aceşti agenţi patogeni (virusuri, bacterii, rikettsii, paraziţi) la populaţiile umane.

 

Malaria

Aceste afecțiuni sunt răspunzătoare pentru 17% din cazurile de boli infecțioase la nivel global. Malaria este boala transmisă prin vectori cu cea mai mare mortalitate, cauzând, în 2010, cel puţin 660.000 de decese. În România, în anul 2011, s-au înregistrat 40 de cazuri de malarie, iar în 2012 au fost notificate 32 cazuri confirmate, toate de import.

 

Febra galbenă

Totuşi, boala transmisă prin vectori cu cea mai mare creştere în lume este febra galbenă, cu o creştere de 30 de ori a incidenţei în ultimii 50 de ani. În prezent, 40% din populaţia lumii este ameninţată de febra galbenă. În 2012, o izbucnire epidemică din insulele Madeira (Portugalia) s-a soldat cu peste 2.000 de îmbolnăviri şi identificarea a 80 de cazuri de import în alte 10 ţări europene. În România s-au raportat 2 cazuri confirmate în 2011 şi 3 cazuri în 2012 (călători în Thailanda şi Madeira ).

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.