70% din serviciile medicale acordate zilnic sunt validate prin card

0

Un procent de 70% din totalul serviciilor medicale acordate zilnic sunt validate cu cardul național de sănătate, la mai puțin de o lună de la introducerea acestuia în sistem, se arată într-un comunicat de presă al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

“Implementarea cardului de sănătate  este rezultatul sprijinului constant oferit  de Guvernul României. Ministerul Sănătății este unul dintre actorii principali care a contribuit la implementarea acestui proiect.  De asemenea, a contat foarte mult sprijinul și înțelegerea tuturor furnizorilor de servicii medicale care au conștientizat importanța cardului național de sănătate. Nu în ultimul rând, acest sistem construit pentru pacienți a beneficiat de sprijinul acestora și le mulțumesc foarte mult”, a declarat Vasile Ciurchea, președintele CNAS, potrivit comunicatului de presă.

În perioada 1 – 27 mai, la nivel național, s-au acordat 6,4 milioane de servicii medicale validate cu cardul de sanatate și 3,9 milioane fără card, unde sunt cuprinse și serviciile acordate copiilor și persoanelor neasigurate. Din a doua săptămână de funcționare a sistemului cardului național de asigurări de sănătate, s-a dublat numărul serviciilor validate cu cardul, față de cele acordate fără card. Mai mult de jumătate din totalul acestor servicii au fost acordate de către medicii de familie. Numărul rețetelor validate cu cardul de sănătate a depășit abia în a doua săptămână numărul celor eliberate fără card. Cu o săptămână înaintea implementării cardului de sănătate, pe 24 aprilie, au fost activate în sistem 50.000 de carduri, iar pe 4 mai, după ce cardul a devenit obligatoriu, au fost activate 147.000 de carduri. După această dată, au fost activate în medie aproximativ 250.000 de carduri pe zi. Numărul total de carduri activate până acum este de  6,2 milioane.

 

30.000 de carduri, blocate

În prezent,  aproximativ  30.000 de carduri sunt blocate în sistem. Cele mai multe carduri s-au blocat din cauza tastării greșite a pin-ului și din cauza scoaterii cardului din cititor înainte de confirmarea în sistem a validării cardului.

Deblocarea cardurilor se poate face de către furnizorul de servicii medicale apelând la helpdesk sau de către pacient la sediul casei de asigurări de sănătate în evidența căreia se află. Până în prezent au fost distribuite peste 14 milioane de carduri și au rămas de distribuit  aproximativ 350.000, dintre care 113.000 la CASMB.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.