Peste 7000 de români şi-au făcut testul pentru depistarea infecției cu virusului hepatitei C în cadrul unei campanii gratuite care a demarat în luna ianuarie.
Datele de contact complete ale celor peste 70 de laboratoare implicate în campanie sunt disponibile pe site-ul campaniei, www.afladec.net, sau la numărul de telefon 021.326.00.36, număr cu tarif normal.
Persoanele care doresc să se testeze trebuie să se adreseze laboratorului Institutului Național de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș” sau celui mai apropiat laborator Bioclinica sau partener, solicitând testul gratuit de depistare a anticorpilor anti-HCV.
Demarată la sfârșitul lunii ianuarie de către Alianța Pacienților Cronici din Romania (APCR), împreună cu Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” și cu susținerea laboratoarelor Bioclinica, Radio România și Roche România, campania de testare pentru depistarea infecției cu virusul hepatitei C se desfășoară sub sloganul: „Hepatita C nu doare. Doar ucide.”
“Este foarte important ca oamenii să conștientizeze faptul că hepatita C este o boală gravă care, netratată, poate duce la ciroză și cancer hepatic. Așa cum au menționat specialiștii, dacă pentru hepatita virală B există vaccin și incidența bolii a scăzut progresiv în ultimii ani, pentru hepatita virală C testarea este singura modalitate de diagnosticare din timp a bolii”, a declarat Marinela Debu, președinta APAH, asociație membră a APCR.
În cadrul campaniei sunt disponibile peste 50.000 de teste gratuite de depistare a infecției cu virusul hepatitei C.
Hepatita C este o boală transmisibilă, prin contact sanguin. Virusul hepatitei C este un virus care supraviețuiește în sângele uscat până la 3 luni. Se poate transmite prin transfuzii, instrumentar medical nesterilizat corespunzător (mai ales înainte de 1990), folosirea în comun de seringi de către utilizatorii de droguri, prin hemodializă, tatuaje, piercing, utilizarea în comun a obiectelor de igienă personală (periuțe de dinţi, aparate de ras, forfecuţe/unghiere) care pot avea pe suprafața lor urme microscopice de sânge. De reţinut că marea majoritate a oamenilor care se infectează cu virusul C nu au niciun fel de simptome, momentul infectării fiind uşor de confundat cu o gripă.