80 de ani de la înființarea Academiei de Științe Medicale

0

Academia de Ştiinţe Medicale(ASM) a sărbătorit aseară, marți 19 mai 2015, la Ateneul Român, 80 de ani de la înființare, printr-o Sesiune Solemnă care a reunit membrii academiei și invitați de marcă, urmată de un concert simfonic susținut de Orchestra Medicilor.

La eveniment a participat și Alteța Sa Regală Principesa Elena a României.

“Academia de Științe Medicale a fost înființată în 1935 prin Decret Regal, a traversat apoi perioada comunistă și a renăscut în democrația românească de astăzi. Academia de Științe Medicale a fost și rămâne și în prezent un for de consacrare pentru elita medicinei românești. În același timp este o instituție care își propune să servească comunitatea căreia îi aparține îndeplinind multiple funcții. Una dintre ele, pe care și-a asumat-o încă de la început, a fost aceea de ameliorare a stării de sănătate a populației. Și în prezent, cu ajutorul Ministerului Sănătății, Academia de Științe Medicale participă și furnizează expertiza pe care o posedă la elaborarea de programe pentru sănătatea populației”, a spus în deschiderea evenimentului prof. Irinel Popescu, președintele ASM.

De asemenea, ASM este coordonatoarea cercetării medicale în România, având peste 70 de lucrări de cercetare în desfășurare și prin accesând două importante proiecte finanțate prin fonduri europene, pentru dotarea cu angiografe a 17 centre, și un al doilea care implică instruirea a 3000 de cadre medicale, medici și asistente, pentru dezvoltarea competențelor în transplant.

ASM coordonează Comisia de bioetică a medicamentului, instituție cu un rol foarte important în studiile clinice, iar la nivel internațional sunt deosebit de relevante parteneriatele pe care ASM le-a dezvoltat cu instituții academice din Franța.

“Academia de Științe Medicale, dincolo de a fi una dintre cele mai importante din Europa, este și prin înființare una din primele din Europa, dar mai ales prin activitatea pe care o desfășoară. Mă bucură ori de câte ori la o întâlnire internațională sau o reuniune cu miniștrii sănătății aud numai lucruri de laudă și numai chestiuni pozitive în ceea ce vă privește”, a spus ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, mulțumind totodată ASM pentru sprijinul pe care îl acordă Ministerului pentru dezvoltarea programelor de sănătate pentru populație.

“Realizările și meritele din domeniul medical au fost recunoscute la nivel internațional”, s-a spusînmesajul președintelui României, Klaus Iohannis, care a subliniat necesitatea ca domeniul cercetării să capete importanța cuvenită și, pentru ca să putem valorifica potențialul de cercetare și inovație care există în România, este necesar să creăm o rețea instituțională astfel încât tinerii să nu mai plece din țară, ba chiar să se întoarcă.

Mesajul premierului Victor Ponta a subliniat că “România a continuat să facă performanță în domeniul cercetării medicale și farmaceutice”, în pofida subfinanțării de până acum a acestui domeniu, precum și nevoia de repere profesionale a tinerilor:”Astăzi, când Academia de Științe Medicale împlinește 80 de ani de existență, ea reunește nu doar cele mai strălucite minți în domeniu ci, în primul rând, cele mai importante modele profesionale. Avem nevoie mai mult ca oricând de repere, pentru că în definitiv reperele sunt cele care încurajează și îi motivează pe tineri să rămână și să profeseze în țară”. Mesajul premierului a fost transmis de consilierul său, dr. Vasile Cepoi.

Au mai transmis mesaje de felicitare prof. Cristian Hera, vicepreședintele Academiei Române, PS Varlaam Ploieșteanul, ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, Aurel Vainer, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, prof. Gheorghe Sin, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice, prof. Ladislau Ritli, fost ministru al Sănătății, prof. Stanislav Groppa, vicepreședintele Academiei de Științe a Republicii Moldova, acad. g-ral. prof. Vasile Cândea, președintele Academiei Oamenilor de Știință din România, prof. Aurel Ardelean, rector al Universității de Vest “Vasile Goldiș” din Arad.

Prof. Octavian Buda a prezentat un scurt istoric al ASM, punctând principalele momente ale existenței de 8 decenii a instituției:înființarea Academiei Române de Medicină, la 1 iulie 1935, ca urmare a eforturilor prof. Daniel Danielopolu, perioada comunistă, care a însemnat desființarea în 1948 și reînființarea sa în 1969, precum și noua dezvoltare a instituției începând din anul 2004.

Programul a continuat cu un concert al Orchestrei Medicilor“Dr. ErmilNichifor”, condusă de prof. Mircea Penescu, care a subliniat faptul că și Orchestra Medicilor se află la moment aniversar – 60 de ani de la înființare.

Sub bagheta dirijorală a lui Iosif Ion Prunner, sub cupola AteneuluiRomân au răsunat acordurile Uverturii Academica, de Brahms, ale Concertului pentru vioară şi orchestră nr.1 în sol minor de Max Bruch, Solist:Eugen Sârbu, ale Preludiului la actul III din opera Lohengrin, de Wagner, și ale Concertului nr. 5 – Imperial – pentru pian şi orchestră, de Beethoven, Solist: Dan Grigore. Cei doi soliști, violonistul Eugen Sârbu, venit special de la Londra pentru acest eveniment, și pianistul Dan Grigore, au încununat, prin prestațiile de un deosebit de înalt nivel artistic, acest frumos moment aniversar.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.