80% din pacientele cu fibrom uterin nu au nevoie de histerectomie

0

Campania “RAMAI FEMEIE! SPUNE NU HISTERECTOMIEI” a fost lansata in data de 12 iulie 2012,  fiind o campanie de informare ce se adreseaza tuturor femeilor cu fibrom uterin, o afectiune benigna a uterului. Campania de informare este initiata de Centrul de Excelenta in terapia fibroamelor uterine Med New Life si are ca obiectiv promovarea metodelor moderne de tratament, la fel de eficiente, dar mult mai mutin agresive decat  solutia chirurgicala clasica, histerectomia. Scoaterea uterului este o interventie majora cu importante consecinte atat fizice cat si psihice asupra femeii.

 

Ce este fibromul uterin?

 

Fibromul uterin se intalneste frecvent, peste 50% dintre femei avand aceasta afectiune. Una din 4 femei necesita tratament in urma diagnosticarii. In peste 75% din cazuri prima recomandare primita de pacienta este histerectomia. Aceasta recomandare vine dintr-o cutuma veche de 100 de ani, dar care nu mai respecta criteriile medicale moderne conform carora 20% dintre pacientele cu fibrom uterin au cu adevarat nevoie de histerectomie.

Mai mult, in peste 60% din interventiile  de histerectomie, sunt scoase si ovarele o data cu uterul. Aceasta inseamna menopauza imediata, multiple efecte adverse, osteoporoza, imbatranire precoce, risc crescut pentru afectiuni cardio-vasculare. Fibromul uterin este o actiune beningna ce nu justifica acest act medical.

 

Raspunsul dat de medicina moderna: terapia prin embolizare a fibroamelor uterine (UFE)

 

Terapia prin embolizare a fibroamelor uterine este o tehnica minim invaziva ce consta in pozitionarea sub control radiologic a unui cateter in fiecare artera uterina si injectarea  prin aceasta a unui material emboligen ce va produce devascularizarea nodulului fibromatos. Aceasta induce ischemia tesutului fibromului urmata de resorbtia treptata a fibromului.  Interventia chirurgicala nu mai este necesara in majoritatea cazurilor.

 

“Din anul 2002 si pana in prezent am tratat cu succes 5500 de paciente cu fibroame uterine prin embolizarea arterelor uterine, iar din mai 2011 îmi desfasor activitatea la Centrul Med New Life din cadrul Delta Hospital Bucuresti. Aici, împreuna cu o echipa formata din medici cu diferite specializari am infiintat Centrul de Training în Terapia Fibroamelor iar in iulie 2012, am obţinut titlul de Centrul de Excelenţă in Terapia Fibroamelor.

Intre 1 iulie  2011 si 1 iulie 2012, am tratat cu succes in acest centru 500 de paciente cu fibrom uterin. De acum, prin acest centrul de Training in Terapia Fibroamelor Uterin, vom avea posibilitatea de a ajuta medicii radiologi interventionisti din toata lumea sa invete sa efectueze aceasta procedura” a explicat dr. Rares Nechifor, Medic Primar Radiologie Interventionala, supraspecializat în chirurgia endovasculara.

Campania “RAMAI FEMEIE! SPUNE NU HISTERECTOMIEI” este sustinuta de Tarus Media si Medica Academica

About Author

Medica Academica

Comments are closed.