Un studiu realizat de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România împreună cu IMAS referitor la nivelul de informare a populaţiei cu privire la cancer arată că aproape 85% dintre cei intervievaţi au auzit de cancerul colorectal. Totuși, dintre aceștia aproape 70% nu cunosc investigaţiile medicale sau analizele care permit diagnosticarea lui. Se remarcă o informare relativ redusă în rândul bărbaților, a tinerilor (18-29 ani), a persoanelor care au absolvit mai puțin de 8 clase și în rândul persoanelor cu venituri reduse, din mediul rural.
Colonoscopia este principala investigaţie pentru diagnosticarea cancerului colorectal menţionată atât de cei care au auzit de boală, cât şi de cei care s-au confruntat propriu-zis cu boala. Emisiunile televizate, precum şi prietenii, rudele și cunoştinţele sunt principalele surse de informare cu privire la cancerul intestinului gros. Doar 15% dintre respondenţii informaţi spun că au aflat despre acest tip de cancer de la medic.
Cancerul intestinului gros este a doua cauză de deces dintre toate tipurile de cancer din Europa şi, anual, în lume mor 700.000 de oameni din această cauză. Conform Globocan 2008, incidenţa anuală a acestei forme de cancer, în ţara noastră, este de 8.696 cazuri noi, fiind pe locul al doilea ca frecvenţă a celor mai întâlnite forme de cancer la ambele sexe.
Aproximativ un milion de noi cazuri sunt descoperite anual, în întreaga lume. În comparație cu alte forme de cancer, cancerul intestinului gros poate fi detectat în stadii incipiente și tratat cu șanse reale de vindecare, însă trebuie aplicate metode de screening și investigații specifice regulate. Aceste investigații trebuie inițiate în special după împlinirea vârstei de 50 de ani.
Conform studiului, cel mai cunoscut tip de cancer este cancerul de sân – aproape jumătate dintre cei intervievaţi menţionează spontan acest tip de cancer. Cancerul de col uterin şi cancerul pulmonar se află în plan secund (36%, respectiv 34%), după numărul de menţiuni spontane. Urmează, în ordinea frecvenţei menţiunilor, cancerul de ficat (17%), de colon (15%), gastric (14%) şi cancerul de piele (13%). Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1010 de persoane, reprezentativ pentru populaţia cu vârsta peste 18 ani, din 560 de localităţi, dintre care 400 de localităţi din rural şi 160 de oraşe. (Delia Budurcă)