94% dintre medicii de familie recomandă pacienților vaccinarea anti HPV

0

Majoritatea medicilor de familie (aproximativ 94%) recomandă pacienților vaccinarea anti-HPV ca metodă de profilaxie primară împotriva cancerului de col uterin, potrivit unui studiu al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) la care au participat peste o mie de medici de familie. De asemenea, 86% dintre medicii chestionați consideră necesară implementarea unui program de vaccinare anti HPV în România, menționând, totuși, în procent de 40%, că este nevoie de o mai bună informare înainte de începerea programului de vaccinare obligatorie.

„Cancerul de col uterin este o boală cumplită, a cărei cauză, în covărșitoare majoritate, este infecția cu tulpinile oncogene ale HPV. Această descoperire a fost răsplătită cu Premiul Nobel! Este nevoie de programe de educație pentru pacienți. Este nevoie de informare pentru cadrele didactice și pentru părinți. Vaccinarea este adesea o cale de salvare a sute de mii de vieți, lucru demonstrat pentru atâtea boli grave”, afirmă Rodica Tănăsescu, președinte SNMF.

Spre deosebire de anii trecuți, interesul pacienților pentru vaccinul împotriva HPV a crescut semnificativ, principalele întrebări adresate de aceștia medicilor fiind legate de eficiența vaccinului (22%), vârsta potrivită pentru vaccinare (17% dintre pacienți), precum și de efectele adverse ale acestuia (47%).

„Vaccinul anti HPV este cheia eliberării femeilor de sub teroarea cancerului de col uterin. Părinții care și-au permis, l-au cumpărat și l-au administrat deja fetițelor lor. Este păcat ca, din cauza ignoranței părinților, să nu putem da aceeași șansă și celorlalte fetițe”, a spus și Dr. Cristian Sever Oană, membru în Consiliul Asociației Medicilor de Familie din București.

România se situează pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin, de patru ori mai ridicată decât media ţărilor din Uniunea Europeană. Aproximativ 40.000 de femei suferă de cancer de col uterin, o rată de 28,96% față de 10,99% cât este media în Europa. Anual, în țara noastră se înregistrează aproximativ 3.000 de cazuri noi de îmbolnăvire, de 16 ori mai mult față de media europeană.

Vaccinarea anti HPV (profilaxia primară) previne infecția și declanșarea bolii, fiind foarte eficientă pe termen mediu și lung. Împreună cu profilaxia secundară (testul Babeș-Papanicolaou), vaccinarea asigură o scădere de până la 94% a riscului de cancer de col uterin.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.