A doua cauză de mortalitate a copiilor români este cancerul

0

Ύn fiecare an, aproximativ 400 de copii români sunt diagnosticați cu cancer, afecțiunile oncologice fiind a doua cauză de mortalitate in randul celor mici, atrage atenția Federația Asociației Bolnavilor de Cancer (FABC), cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului cu Cancer (15 februarie).

,,Peste 70% din cazurile de cancer la copii sunt vindecabile, dacă sunt depistate de timpuriu și dacă cei mici au șansa să fie tratați cu medicamentele de care au nevoie și nu cu cele care sunt mai la îndemână. Copiii, mai mult decât oricine, merită tot ce este mai bun, merită investiția tuturor resurselor în starea lor de bine, fie că vorbim de ajutor psihologic sau de tratamentele noi care salvează vieți. Copiii de astăzi sunt adulții de mâine și autoritățile trebuie să țină minte acest lucru de fiecare data când hotărăsc soarta oncologiei în sistemul de sănătate romanesc”, a declarat Olga Cridland, președinte Asociația PAVEL.

Din cele 34 de terapii oncologice ale căror dosare au fost evaluate de Ministerul Sănătății, 30 dintre acestea, destinate tratării cancerului la adulți, dar și la copii, au primit avizul pentru a intra pe lista medicamentelor compensate și gratuite. Termenul actualizării listei a fost amânat deja de două ori anul acesta, cel mai nou termen fiind începutul lunii aprilie.

,,Nimic nu este mai cutremurător pentru un părinte decât să-și vadă copilul bolnav de cancer și să nu îi poată oferi tratamentul de care are cea mai mare nevoie pentru a se însănătoși sau măcar pentru a avea o copilărie mai aproape de normalitate. Noi vorbim în numele copiilor suferinzi și în numele părinților care stau în spitale alături de cei mici și se luptă pentru că aceștia să aibă acces la tratamentele care le sunt necesare pentru a supravietui”, a declarat Cezar Irimia, președinte FABC.

Cancerul este printre principalele cauze de mortalitate în rândul copiilor și la nivel european, dar se înregistrează progrese în ceea ce privește rata de supraviețuire a copiilor diagnosticați. Ultimele date EUROCARE, unul dintre cele mai ample studii privind incidența și mortalitatea pacienților oncologici în Europa, arată că rata de supraviețuire pe o perioadă de cinci ani a copiilor cu cancer a înregistrat o creștere, de la 76,1% în 1999 la 79,1% în 2007. IŽn România trăƒiesc 5.000 de copii bolnavi de cancer.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.