Abecedarul primului ajutor

0

 

 

Mihaela Arion, Realizator București FM, în colaborare cu Serviciul de Ambulanță București Ilfov și Consiliul Național Român de Resuscitare, a lansat a€œGhidul de educație medicală și de prim ajutor pentru copiii isteti”, publicație care reunește informații legate de igiena personală, anatomie, dar și de procedurile de prim-ajutor care pot fi executate de către copii și noțiuni de prevenție, transmise într-un limbaj accesibil celor mici.

« Sper ca acest proiect să fie o bază de pornire în viață pentru cei mici. Este important ca un copil să știe pe cine să cheme și ce să facă în caz de accidente. Sumarul este cuprinzător și se adresează tutror ce lor interesați de noțiunile elementare de educație medicală și prim-ajutor. Noțiuni de igienă, alimentație, anatomie, prevenire a accidentelor, noțiuni despre apelul la 112, despre prevenirea situațiilor de urgență, dar și noțiuni de intervenție, despre importantă voluntariatului sunt explicație că într-un fel de Abecedar pe care oricine îl poate citi pentru că vrea să afle, pentru că îi poate fi oricând de folos și nu pentru că « trebuie» », a spus Mihaela Arion.

68% dintre apelurile la 112 nu sunt urgențe

Col. Dănuț Popescu, reprezentantul Serviciului de Telecomun icatii Speciale a menționat că un astfel de ghid este foarte util pentru a-i educa pe cei mici în legătură cu utilizarea corectă a serviciului telefonic de urgență  112 . « Poate fi un ghid binevenit pentru orice cetățean pus în situația de a suna la 112. Apelurile false pe care le primim tulbură activitatea de preluare și de intervenție în cazul urgențelor A», a spus acesta. În București-Ilfov se primesc aproximativ 6.000 de apeluri pe zi la 112, în timp ce la nivelul celorlalte județe numărul variază între 800 și 1600 pe județ. Dintre acestea, 68% nu reprezintă o urgență, a explicat col. Popescu, interlocutorii fie cerând informații, fie apelând numărul din greșeală sau în mod abuziv.

« Era nevoie de un astfel de ghid dedicat copiilor de ciclu primar și nu numai. Un ghid, nu manual, pe care îl vor studia atunci când dorec și când devin curioși, când li se trezește interesul pentru aceste informații. Este important să protejăm sănătatea de la o vârstă fragedă pentru a da calitate vieții. Avem multe exemple când copii de patru ani au știut ce să facă într-o situație limită, unde să sune, ce să spună. Am făcut multe cursuri cu copiii și rar mi-a fost dat să văd o asemenea dorință de cunoaștere. Am avut fetițe care încă purtau pampers și făceau compresii toracice, resuscitare. Este bine că învățam să ajutăm, să fim altruiști », a spus Alis Grasu, manager Serviciul de Ambulanță București-Ilfov.

Marian Banu, insperctor școlar în cadrul Inspectoratului București a afirmat că varianta electronică a Ghidului va fi postată pe site-ul Inspectoratului și că speră că cel puțin un exemplar să ajungă în fiecare școală din București. « Peste o sută de școli din București au intrat în proiecte de modernizare, majoritatea având acum cabinete medicale și stomatologie la standarde europene. În prezent, 520 de medici și 1600-1800 de asistențe medicale lucrează în aceste cabinete. Ghidul apare într-un context general care se concentrează pe formarea copiilor pentru viitor, fiind un instrument util pentru copii, dar și pentru cadrele didactice ».

Cursurile de educație pentru sănătate au fost introduse în programa școlară începând cu anul 2003-2004, ca disciplină opțională sau integrate în alte materii cum ar fi educația fizică sau educația civică.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.