Acces la tratament pentru pacienţii cu HIV

0

Federaţia UNOPA, organizaţie care susţine cauza pacienţilor cu HIV, a lansat campania “Vrem să trăim!”, cu scopul de a aduce în atenţia autorităţilor problematica accesului la tratament, în condiţiile în care întreruperea tratamentului – cu care pacienţii s-au confruntat de mai multe ori în 2014 – are efecte deosebit de nocive. Campania subliniază faptul că viaţa pacienţilor seropozitivi depinde de tratament, iar în lipsa acestuia se simt ca şi condamnaţi la moarte.

În 2014 s-au înregistrat foarte multe întreruperi ale accesului la tratament pentru persoanele infectate cu HIV, iar anul 2015 a început cu probleme în câteva judeţe, a arătat Iulian Petre, director executiv UNOPA. Majoritatea sunt situaţii care puteau fi prevenite, dacă decidenţii – de la nivel central şi local – ar fi acţionat cu responsabilitate pentru asigurarea continuităţii tratamentului.

UNOPA solicită un buget clar pentru programul de tratament al infecţiei cu HIV, alocarea din timp a fondurilor, o procedură de achiziţie centralizată şi eficientă a medicamentelor, un control al aprovizionării cu medicamentele necesare la nivelul producătorilor şi al distribuitorilor, precum şi măsuri ferme împotriva tuturor celor care pun în pericol viaţa pacienţilor prin blocarea accesului la medicamente.

“Nu vrem să cautăm vinovaţi, vrem să construim şi să aplicăm soluţii funcţionale pentru ca viaţa pacienţilor seropozitivi să fie protejată, să li se ofere siguranţă în loc de stres, să li se ofere suport în loc de drumuri nenumărate pentru tratament” a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.

Campania include un film semnificativ pentru problemele cu care se confruntă pacienţii şi o serie de dezbateri şi acţiuni menite să sprijine autorităţile în implementarea soluţiilor pentru asigurarea accesului pacienţilor la tratament.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.