Accesul românilor la tratamentul pentru hepatită, cel mai redus din Europa

0

Pacienții români bolnavi de hepatită au cel mai redus acces la tratament din Europa, potrivit unui raport lansat de Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Boli de Ficat  (ELPA) care a luat în considerare situația din 30 de state europene. România a primit 131 de puncte din 225 posibile şi s-a plasat la finalul clasamentului alături de Malta. Pe primele locuri se află Franţa şi Suedia cu 216 puncte şi Slovenia cu 206 puncte.

,,În studiul realizat de Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Boli de Ficat, România s-a plasat pe ultimul loc la <<Accesul la tratament>>, unde la secţiunea accesului pacienţilor la tratamente inovatoare a obtinut un singur punct. Din păcate, acest lucru subliniază o situaţie îngrijorătoare cu care se confruntă majoritatea pacienţilor români referitoare la faptul că lista medicamentelor compensate nu a mai fost actualizată din anul 2007. Sunt mai bine de 6 ani de când pacienţii români nu sunt trataţi cu aceleaşi medicamente de ultimă generaţie ca pacienţii europeni, iar bolnavii de hepatită nu au acces la terapia de ultimă generaţie numită tripla terapie, care a avut o rată de succes foarte bună la nivel european”, a declarat Oana-Martha Igrişan, Director Comunicare, Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

România se află, în schimb, pe un loc fruntaş la nivel european în ceea ce priveşte prevalenţa virusului hepatic C. Din cei aproximativ 2 milioane de pacienţi, 600.000 au fost diagnosticaţi cu hepatită C şi pentru aproximativ 80-90% boala a ajuns deja în stadiu cronic.

,,Ziua Mondială a Hepatitei marcată pe 28 iulie este un bun prilej de a atrage atenţia autorităţilor încă o dată asupra situaţiei bolnavilor cu hepatită. Este important să se ia măsuri pentru reducerea perioadei de aşteptare până la obţinerea tratamentului şi în acelaşi timp pentru asigurarea celui mai bun tratament existent în acest moment. Numai în SUA, conform Asociaţiei Americane a Cercetătorilor şi Producătorilor de Medicamente – PhRMA, sunt în faza de cercetare şi dezvoltare 112 noi terapii”, a adăugat Oana-Martha Igrişan.

Raportul Indicele European al Hepatitei, realizat de Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Boli de Ficat alături de firma de cercetare Health Consumer Power House, cuprinde o analiză a categoriilor ,,Prevenţie”, ,,Screening”, ,,Accesul la tratament şi servicii medicale”, ,,Strategia Natională”, ,,Registrul Naţional” în 30 de state – 27 de ţări membre UE şi Norvegia, Croaţia şi Elveţia. România s-a plasat în clasamentul general pe locul 25 cu un punctaj de 606 din maxim 1000.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.