Actualităţi în transplantul de organe şi ţesuturi din România

0

Congresul Romtransplant 2014, care se va desfăşura la Bucureşti în perioada 29 octombrie – 01 noiembrie, va trata temele de actualitate în transplantul de organe şi ţesuturi, după ce anul trecut transplantul de organe din România a înregistrat cea mai mare creştere din Europa.

Evenimentul va fi prezidat de prof. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant de ficat din România, şi va avea ca invitaţi personalităţi cu contribuţii de marcă în acest domeniu, inclusiv de la nivel internaţional, între care de remarcat este prezenţa prof. Francis Delmonico, promotor al transplantului la nivel mondial.

“Salutăm în mod special prezenţa prof. Francis Delmonico, unul dintre “părinţii” transplantului de organe şi ţesuturi la nivel mondial, care a sprijinit enorm eforturile Agenţiei Naţionale de Transplant pentru îmbunătăţirea legislaţiei româneşti în domeniul transplantului şi pentru creşterea numărului de donatori. Prezenţa sa la Bucureşti, pentru a patra oară, certifică faptul că România se află pe drumul cel bun în activitatea de transplant. Este o recunoaştere a progreselor care s-au făcut, mai ales începând din 2013, şi o susţinere a modului în care este organizată activitatea de transplant în România”, a declarat Prof. Dr. Irinel Popescu, Preşedintele Congresului Romtransplant 2014.

În cadrul Congresului Romtransplant 2014 va fi prezentată situaţia actuală a principalelor tipuri de transplant din România (renal, hepatic, cardiac, medular, tisular etc.), rezumându-se din punct de vedere ştiinţific bilanţul unei activităţi ajunse la un nivel considerat european. De asemenea, în urma analizei rezultatelor obţinute până acum, se vor stabili direcţiile de dezvoltare pe termen scurt şi lung şi măsurile care trebuie implementate pentru atingerea obiectivelor respective.

Congresul va reuni, alături de cei mai importanţi lideri de opinie din medicina de transplant din România, invitaţi străini din Statele Unite ale Americii, Italia, Croaţia şi Republica Moldova, evenimentul prilejuind un important schimb de informaţii ştiinţifice, integrand astfel transplantologia românească în evoluţia acestui domeniu la nivel mondial.

“Ca noutăţi ştiinţifice menţionăm apariţia aparatelor de perfuzie extracorporeală a organelor prelevate, înainte de implantarea în organismul primitorului, noi protocoale de imunosupresie, mai eficiente şi mai bine tolerate, şi recent apăruta medicaţie împotriva virusului hepatitic C, care dă speranţe mult mai mari bolnavilor transplantaţi cu infecţie virală C”, a adăugat prof. Irinel Popescu.

Evenimentul va fi organizat la World Trade Center, Bucureşti.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.