Actualizarea listei de compensate înseamnă 1,5% în plus la bugetul sănătății

0

 

Pentru introducerea pe lista de compensate a celor 140 de molecule aflate în așteptare din 2007, statul român trebuie să aloce 94,3 milioane de lei, reprezentând o creștere de 1,5% a bugetului sănătății, sumă similară fondurilor alocate pentru  construcţia sălilor de sport în şcoli şi în licee în anul 2010, arată un studiu de impact realizat de compania de cercetare de piață Cegedim.

,,În prezent, în România, sunt compensate medicamente în valoare de 6,415 milioane de lei, ceea ce reprezintă 60% din totalul medicamentelor eliberate pe bază de prescripţie medicală. Pentru actualizarea listei cu numărul integral de molecule care se află acum în aşteptare, statul român ar trebui să aloce în plus suma de 94,3 milioane de lei în primul an”, a declarat Petru Crăciun, Director General Cegedim Romania.

Dintre moleculele aflate în aşteptare, majoritatea sunt destinate tratării cancerului, diabetului, afecțiunilor cardiologice, antibiotice și antivirale, dar sunt și medicamente pentru pacienții care suferă de HIV/SIDA, cu afecțiuni psihice, boli rare sau post-transplant.

,,Vorbim de o creştere a bugetului actual alocat medicamentelor compensate doar cu 1,5% – sumă comparabilă cu fondurile alocate proiectului pentru construcţia sălilor de sport în şcoli şi în licee în anul 2010. Într-adevăr, acela a fost un proiect care a adus multe beneficii copiilor, dar considerăm că acum este momentul să se facă investiţii şi la capitolul sănătate”, a spus Dan Zaharescu, Director Executiv Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM). Milioane de pacienți români ar beneficia de o recuperare mai rapidă, de un tratament mai eficient, cu mai puţine efecte adverse, dacă lista de medicamente compensate ar fi actualizată cu tratamentele noi care sunt în aşteptare de mai bine de cinci ani a explicat acesta.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.