ADHD – hiperactivitatea cu deficit de atenție – este o boală genetică, au demonstrat oamenii de știință britanici, care afirmă că cercetările lor ar putea duce la descoperirea de noi tratamente, potrivit Reuters.
Cercetătorii britanici, care au studiat hărțile genetice a peste 1 400 de copii, au descoperit că la cei care sufereau de ADHD exista o posibilitate mai mare ca mici porțiuni din ADN-ul lor să fie duplicate sau să lipsească. Anita Thapar, profesor de psihiatrie la Universitatea Cardiff, conducătoarea studiului, a declarat că rezultatele ar trebui să spulbere miturile potrivit cărora ADHD este produs de lipsa de îngrijire a părinților sau de o dietă bogată în zahăr. “Este foarte important faptul că studiul ne-a oferit primele legături dintre nivelul genetic și ADHD. Acum putem spune cu certitudine că ADHD este o boală genetică și că creierele copiilor cu această boală se dezvoltă diferit față de ale celorlalți copii”, a declarat cercetătoarea.
ADHD este una dintre cele mai răspândite tulburări mentale la copii și, potrivit estimărilor, afectează aproximativ 3 până la 5% dintre copii, la nivel global. De asemenea, este mult mai frecventă la nivelul băieților decât al fetelor.
Thapar a declarat că descoperirile vor fi de ajutor pentru a stabili bazele biologice ale ADHD, ceea ce va fi deosebit de important pentru a dezvolta tratamente noi și mai eficiente în viitor. Totuși, experții au subliniat că este puțin probabil ca noile informații la nivel de ADN să conducă la dezvoltarea unui test genetic pentru ADHD, în condițiile în care cauza ar putea fi reprezentată de o combinație complexă de gene și medii. „Nu se știe deocamdată dacă aceasta va duce la un test de diagnostic, dar deschide noi căi către înțelegerea neurobiologiei din spatele acestei afecțiuni”, a explicat Philip Asherson, de la Institutul de Psihiatrie King’s College, Londra.
Studiul a mai arătat și o suprapunere între segmentele de ADN șterse sau duplicate și variante genetice legate de tulburări cerebrale precum autismul și schizofrenia. Echipa de oameni de știință a analizat genoamele a 366 de copii cu ADHD și le-a comparat cu peste o mie de mostre de la copii fără ADHD.
Raluca Băjenaru