Afecțiunile musculo-scheletice, cauza pentru 22% din zilele de absență de pe piața muncii din România

0

Afecţiunile musculo-scheletice (AMS), precum artrita reumatoidă şi afecţiunile lombare, reprezintă cauza pentru aproximativ 22% din zilele de absenţă înregistrate pe piaţa muncii din România, devenind o problemă majoră a stării de sănătate a angajaților, potrivit ultimului raport realizat în cadrul proiectului Fit for Work România (Apt pentru muncă) de către Organizaţia Work Foundation. Cercetarea atrage atenţia asupra îngrădirii accesului la muncă, din cauza acestor afecţiuni, cu impact direct asupra productivităţii economiei româneşti.

Aproximativ 42% dintre angajații români au probleme cu durerile de spate cauzate de specificul locului de muncă, în timp ce aproximativ 30% acuză durere musculară la nivelul gâtului, umerilor şi al membrelor superioare. Conform studiului, aproximativ 143.000 de români suferă de artrită reumatoidă – doar una dintre bolile musculo-scheletice – afecţiune ce presupune costuri totale de aproximativ 619 milioane de euro pe an.

„Afecţiunile musculo-scheletice reprezintă una dintre cele mai comune cauze raportate pentru boli asociate cu locul de muncă în România. Desi persoanele care suferă de aceste afecţiuni sunt în continuare capabile să fie foarte productive la locul de muncă, prea multe dintre ele părăsesc prematur piaţa muncii din cauza problemelor de sănătate – ceea ce îi costă pe angajatori şi pe Guvernul român sume considerabilde de bani, ca urmare a productivităţii pierdute.” declară Dr. Cătălin Codreanu, Preşedintele Ligii Române contra Reumatismului şi Ambasadorul “Apt pentru muncă” în România. „Acest lucru poate fi preîntâmpinat prin diagnosticare precoce şi tratament, asociat cu un angajament din partea medicilor, a factorilor de decizie din domeniul sănătăţii şi a angajatorilor de a sprijini lucrătorii să îşi păstreze sau să se reîntoarcă la locul de muncă.”

Afecţiunile musculo-scheletice reprezintă un termen generic care acoperă peste 200 de afecţiuni care atacă muşchii, articulaţiile, tendoanele, ligamentele, nervii periferici şi vasele de sânge secundare, provocând durere şi disfuncţii funcţionale persoanelor afectate. Impactul afecţiunilor musculo-scheletice depăşeste simptomele fizice imediate; acestea au, de asemenea, un efect negativ asupra stimei de sine, asupra calităţii vieţii, a vieţii de familie şi a situaţiei financiare a unei persoane.

“Problematica reintegrării cât mai rapide a persoanelor afectate de boli musculo-scheltice în câmpul muncii presupune o abordare holistică ce implică pacienţii, doctorii şi factorii de decizie politică, astfel încât cei care pot şi doresc să se reîntoarcă la locul de muncă să o facă fără grija discriminării. În termeni practici, aceasta înseamnă atât un diagnostic rapid şi accesul la tratamente eficiente precum şi crearea şi implementarea unui set de reguli care să încurajeze angajatorul să accepte persoane afectate de acest tip de afecţiuni.” a declarat Ovidiu Constantinescu, reprezentant al pacienţilor afectaţi de bolile musculo-scheletice.

La nivel european, conform unui nou studiu asupra persoanelor cu afecţiuni musculo-scheletice, realizat în 9 ţări-membre ale Uniunii Europene, peste 90% din lucrătorii care suferă de AMS raportează că se duc la muncă în ciuda faptului că sunt bolnavi, temându-se să nu îşi piardă locul de muncă. Studiul a arătat şi faptul că 75% din cei care nu lucrează au fost impiedicaţi să îşi păstreze locul de muncă sau să se întoarcă pe piaţa muncii din cauza afecţiunilor de care suferă. Conform aceluiași studiu, până la 80% din populaţia adultă va fi afectată de o boală musculo-scheletică în timpul vieţii.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.