Afecțiunile tiroidiene, subdiagnosticate în România

0

Bolile tiroidiene sunt, încă, subdiagnosticate în România, atrage atenția o campanie inițiată cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Afecțiunilor Tiroidiene (14 mai) de către Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), în parteneriat cu Administrația prezidențială, Societatea Națională de Medicină a Familiei (SNMF) și Societatea Română de Endocrinologie (SRE).

”Glanda tiroidă controlează toate procesele metabolismului, ceea ce înseamnă că de buna funcționare a acesteia depinde starea generală a organismului. De aceea, este esențial ca pacienții să meargă la medicul specialist încă de la primele semne că energia lor, starea generală de bine sau puterea de concentrare încep să scadă. Românii trebuie să accepte că normal este să se simtă bine. Oboseala continuă, lipsa de energie sau stările recurente de melancolie nu sunt normale”, a explicat prof. dr. Corin Badiu, președintele Societății Române de Psihoneuroendocrinologie.

 

Hipotiroidia, afecțiunea cea mai subdiagnosticată a româncelor

Cele mai frecvente simptome ale hipotiroidiei sunt oboseala cronică, dezechilibrele digestive (creșteri sau scăderi inexplicabile în greutate, constipație) sau episoadele recurente de tristețe sau melancolie. Din cauză că acestea pot fi confundate cu efectele stilului de viață haotic ce îi caracterizează pe tinerii români, de cele mai multe ori hipotiroidismul nu este diagnosticat. De aceea, medicii specialiști le recomandă pe de o parte pacientelor să meargă să-și facă un control de specialitate atunci când nu se simt bine și, pe de altă parte, medicilor de familie să le trimită să-și facă investigațiile endocrinologice gratuite.

„Ne bucurăm că se organizează astfel de acțiuni de care credem că pacientele au cu adevărat nevoie. Investigațiile endocrinologice sunt deja incluse pe lista de compensate, însă numărul de femei care beneficiază de acestea este încă sub așteptări”, a spus Dr. Diana-Loreta Păun, medic primar endocrinolog, Consilier de Stat în cadrul Departamentului de Sănătate Publică al Administraţiei Prezidenţiale.

Campania „Tiroida la control” reprezintă un efort al medicilor de familie, pacienților și medicilor endocrinologi menit să asigure diagnosticarea mai frecventă a afecțiunilor tiroidiene.

 

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.