Alăptarea bebelulșilor în România, la cel mai scăzut nivel în 25 de ani

0

Rata alăptării în România se situează la nivelul cel mai scăzut înregistrat în ultimii 25 de ani. În anul 2014, 71% dintre mamele tinere își hrăneau sugarii cu lapte praf, arată un comunicat de presă al Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România.

„Acest lucru ar trebui să ne îngrijoreze, având în vedere dezavantajele dovedite științific privind folosirea laptelui praf pentru hrănirea bebelușilor, iar mamele ar trebui încurajate și susținute prin programe specifice derulate pe termen lung de către Ministerul Sănătății Publice”, a spus conf.univ. dr. Costel Stanciu, președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România.

Laptele praf nu poate echivala niciodată laptele matern, putând fi cel mult o soluție substituentă de compromis, în situația în care anumite afecțiuni medicale nu permit alăptarea sugarului. Laptele de mamă contine factori imunologici și factori de creștere care nu pot fi imitați. Medicii pediatri atrag atenția asupra pericolelor alimentației cu lapte praf: risc crescut de constipație, de boli cronice: diabet, obezitate și cancere infantile, de alergii (astm, eczeme) și intoleranță (erupții, diaree); risc crescut de infecții respiratorii și alte tipuri de infecții; risc crescut de carență de vitamina A și de dezvoltare intelectuală mai redusă.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.