Alegeri la Colegiul Medicilor, invalidate în 35 de județe

0

IMG_3403Colegiul Medicilor din România a invalidat alegerile pentru o nouă conducere în 35 dejudețe din cauza controverselor privind regulamentul de organizare, se arată într-un comunicat al ONG-ului Alianța Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical din România.

Până de curând, regulamentul de organizare a alegerilor nu permitea medicilor care îndepliniseră deja două mandate în funcții de conducere să se mai înscrie în cursa electorală pentru obținerea unei noi funcții. La cererea conducerii Colegiului, motivată prin exemple din legislațiile altor țări, Parlamentul României a schimbat această prevedere în regim de urgență, după cinci luni de la înaintarea propunerii; astfel, legea actuală permite practic un număr nelimitat de mandate.

În momentul terminării înscrierilor pentru concurs, era în vigoare vechea lege, cea nouă aflându-se spre promulgare la Președinție. La acel moment, conducerea CMR  a emis o notă internă prin care aducea la cunoștință membrilor faptul ca legea este în curs promulgare, motiv pentru care recomandă înscrierea candidaților aflați în incompatibilitate şi care doreau un al treilea mandat. Au urmat reacții dure la aceasta notă, din punct de vedere juridic perfect nulă,  având în vedere faptul că o lege nu poate avea efect decât din momentul publicării în Monitorul Oficial.  Alegerile  au continuat, însă, cu două tururi de scrutin, ambele organizate din cotizațiile obligatorii plătite colegiului de fiecare medic din România.

În contextul declarării lor drept ilegale, pe data de 12 decembrie, de către președintele Colegiului Medicilor în exercițiu, dl.Gheorghe Borcean, noi alegeri vor fi organizate sub noul regulament, permițând, legal de această dată, participarea candidaților limitaţi de vechiul regulament.

Alianţa Medicilor atrage, în acest context, atenția asupra situației colegiilor unde alegerile au fost deja validate, fiind nedrept ca pentru unii să fie aplicată o lege și pentru alții o alta; de asemenea, Comisia Electorală Centrală ar trebui să răspundă legal de organizarea defectuoasă a alegerilor prin care au fost cheltuiți banii contribuabililor medici.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.