Alergătorii dau înapoi cancerul pulmonar

0

Competiția sportivă Băneasa Trail Run care a avut loc recent lângă București susţine  campania de informare despre cancerul pulmonar iniţiată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și Liga Română de Cancer. Cei 700 de alergători participanți la concurs au parcurs distanţe de 10,5 sau 21 Km, făcând, împreună, estimativ 13.500.000 de paşi.

« Considerăm că paşii făcuţi de toţi pasionaţii care au alergat azi, sunt paşi cu care dăm cancerul pulmonar înapoi. Sportul este contagios, ştim că aceşti 700 de oameni sunt exemple pentru prietenii şi familiile lor şi că vor transmite cu succes mesajele noastre : Fii activ! Renunţă la fumat! Hrăneşte-te sănătos!” spun organizatorii campaniei.

În România, cancerul pulmonar are şi cea mai mare incidenţă – 11.644 cazuri noi pe an – şi cea mai mare mortalitate – 10.071 decese anual – dintre toate tipurile de cancer. Cu toate acestea, multe îmbolnăviri pot fi prevenite, pentru că în cele mai multe cazuri au legatură cu fumatul. Cea mai bună metodă de a preveni cancerul pulmonar este renunţarea la fumat şi evitarea fumatului pasiv. Oamenii care renunță la fumat înainte de 50 de ani îşi reduc la jumătate riscul de a muri în următorii 15 ani, spre deosebire de cei care continuă să fumeze.

Sportul este foarte important în prevenţia cancerului pulmonar; studiile arată că activităţile fizice protejează împotriva cancerul pulmonar.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.