Algocalmin,numai cu reteta

0

Algocalminul se va elibera începând cu 1 februarie doar pe bază de reţetă. La fel se întâmplă și cu toate medicamentele care conţin metamizol – Algoremin, Fabocalm, Metamizol Solacium, Algiotop, Algoblock, Algozone, Alindor, Metamizol Farmacon, Quarelin, Novocalmin, Sintocalmin, Centralgin. Această măsură se va implementa treptat, între februarie şi iulie 2011, astfel încât din luna august, medicamentele care conţin metamizol nu se vor mai putea procura decât pe bază de prescripţie medicală, au anunțat reprezentanții Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM). Companiile farmaceutice producătoare ale medicamentelor cu metamizol au fost înştiinţate de ANM să-şi depună documentaţia pentru modificarea autorizaţiei de punere pe piață (APP).

Motivul este agranulocitoza

ce poate fi provocată de aceste medicamente. Chiar dacă la noi în țară nu s-au semnalat cazuri grave de reacții adverse,  decizia luată de Consiliul Ştiinţific al ANM este una de prevenţie şi de micşorare a unui consum exagerat al acestui medicament, care în 2009 se afla pe primul loc în vânzări, iar în 2010 pe locul al doilea.

Primele raportări de agranulocitoză provocată de metamizol au apărut în literatura de specialitate în 1946, 1952, 1963.

Astfel, în SUA și Australia s-a restricţionat utilizarea metamizolului, iar ţările din nordul Europei au scos de pe piață acest medicament. Rezoluţia Consiliului Europei spune că metamizolul se eliberează pe bază de prescripţie medicală. (F.P.) <<<

About Author

Medica Academica

Comments are closed.