Amintirile neuronale, cheia pentru tratamentul durerii cronice

0
Blocarea activității protein-kinazei PKMzeta la nivel neuronal, cea care controlează amintirile despre durere, are efect de ameliorare a durerii cronice, arată un studiu publicat în jurnalul Molecular Pain.
Sistemul nervos central își „amintește” experiențele dureroase, iar când stimulul respectiv revine, urma lăsată asupra memoriei amplifică senzația de durere astfel încât chiar și o simplă atingere poate deveni insuportabilă. Orice durere care persistă mai mult de câteva minute va lăsa o urmă la nivelul sistemului nervos, afirmă specialiștii. „Această amintire a durerii de la nivel neuronal este deosebit de importantă pentru dezvoltarea durerii cronice. Până în prezent, nu se știa cum sunt stocate aceste amintiri”, a explicat neurologul Terence Coderre din cadrul Institutului de Cercetare al Centrului pentru Sănătate din cadrul Universității McGill.
Studii recente au arătat că protein-kinaza PKMzeta joacă un rol important în apariția și menținerea amintirilor prin întărirea conexiunilor dintre neuroni, fiind cheia pentru a înțelege cum sunt păstrate amintirile durerii. După o experiență dureroasă, nivelul PKMzeta crește constant în sistemul nervos central.  Blocându-i activitatea, cercetătorii au putut dezactiva hipersensibilitatea la durere dezvoltată de neuroni după ce pielea participanților la studiu a fost iritată prin aplicarea capsaicinei, ingredientul activ din ardeii iuți. Ștergerea urmei din memorie a redus durerea persistentă și sensibilitatea crescută la atingere.
Medicamentele tratează durerea la nivel periferic reducând inflamația sau activând sistemele analgezice la nivelul creierului pentru a reduce senzația de durere. Pentru prima dată, însă, ne putem gândi la medicamente care să aibă drept țintă o “amintire” cu scopul de a reduce hipersensibilitatea, au spus cercetătorii, menționând că este o cale care ar putea reprezenta o nouă speranță pentru pacienții care suferă de durere cronică.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.