Managementul plăgilor în România este încă la mare distanță față de nivelul la care se practică în Europa, spune Ana-Maria Iuonuț, președinte executiv și fondator al Asociației pentru Managementul Plăgilor (AMP), o organizație relativ recent înființată, dar care răspunde nevoii de modernizare și educație din acest domeniu: “Mulți cred că a badijona o plagă cu iod, a o spăla din abundenţă cu apă oxigenată şi a o acoperi cu tifon poate fi suficient. (…) Suntem mult în urmă faţă de ţările din jurul nostru. Trebuie să înţelegem că odată cu dezvoltarea unor produse noi şi inovative pentru optimizarea vindecării plăgii, îngrijirea de bază începe să se redefinească”.
Cum s-a născut ideea înființării Asociației pentru Managementul Plăgilor?
În sfera medicală se înregistrează continuu un progres deosebit care redefineşte unele segmente ale tratamentului şi îngrijirii pacienţilor. Modificări esenţiale există şi în aria îngrijirii plăgilor, sunt informaţii care au pătruns mai târziu şi destul de inconsistent în România. Curiozitatea m-a determinat să citesc, să întreb, să cunosc mai mult despre materialele şi dispozitivele utilizate în îngrijirea plăgilor. Mi s-a părut firesc să caut un mod de a mă informa în mod constant asupra acestor subiecte. Aşa am aflat de European Wound Management Association (EWMA). Am avut privilegiul de a participa la conferinţele anuale ale acestei organizaţii începând cu anul 2008 şi am realizat că tot ceea ce se acumula ca şi informaţie trebuia împărtăşit celorlalți. Modelul pe care l-am descoperit în modul de funcţionare a EWMA mi s-a părut a fi unul care merită replicat şi în România şi de aici a început călătoria…
Care este obiectivul dvs. personal legat de AMP?
E dificil să sumarizezi ceea ce îţi doreşti de la activitatea profesională într-un singur obiectiv. În primul rând mi-aş dori să reuşim să realizăm o comunitate ştiinţifică care să manifeste preocupare şi interes constant în domeniul managementului plăgii. Sunt convinsă că fiecare persoană care se alătură Asociaţiei pentru Managementul Plăgilor – România va aduce plusvaloare prin experienţa şi proiectele pe care şi le propune alături de noi.
Ați organizat prima conferință anul trecut la Cluj‑Napoca și, în septembrie 2014, la Iași, cea de-a doua ediție. Ce au însemnat aceste evenimente?
Anul trecut la Cluj-Napoca a fost prima conferinţă şi am avut 135 participanţi. Anul acesta, la Iaşi, au fost doar 50. Dar atmosfera a fost similară. Şi anul trecut şi în acest an am avut ocazia să audiem expuneri ale unor specialiști cu multă experienţă în domeniu – știinţă multă, prezentată într-o manieră accesibilă de adevărați profesioniști, precum şi surprinderea că după 10 ore de conferinţe şi lucrări participanţii erau în sală. Întrebările timide de la începutul conferinţelor s-au transformat în adevărate dezbateri pe parcursul evenimentului.
Emoţiile împărtăşite la final, sentimentul că “am învăţat mult”, afirmaţiile de genul “nu ştiu cum a trecut timpul” ne dau certitudinea că pe mulţi dintre cei prezenţi îi vom regăsi şi anul viitor în sală. Susţinerea pe care am avut-o din partea sponsorilor a fost un element de confort pentru toţi participanţii. Şi aici, un element surpriză: multă lume interesată să ne acorde sprijin!
Care sunt reperele colaborării dvs. cu EWMA?
Participările la conferinţele anuale EWMA m-au determinat să-mi iau inima în dinţi şi să discut cu experţii acestei organizaţii despre diferite subiecte prezentate în cadrul unor workshop-uri, întâlniri pe diverse teme legate de managementul plăgilor. Era reciprocă un soi de curiozitate care, pe parcursul anilor, s-a consolidat în relaţii profesionale solide. Am găsit modele demne de urmat pentru personalul medical din acest domeniu, pe care i-am invitat la diferite manifestări ştiinţifice în România şi care mi-au fost mentori pe parcursul studiilor de doctorat. Aş dori să amintesc aici pe prof. Zena Moore (Irlanda) şi prof. Luc Gryson (Belgia), care m-au motivat să mă implic mai mult şi în înfiinţarea AMP. Sunt oameni minunaţi în această comunitate, spcialiști cu expuneri de excepţie, persoane care pot să ofere suport şi susţinere.
Chiar din anul înfiinţării, 2012, AMP a primit invitaţia de a adera la EWMA, iar în anul imediat următor am avut reprezentant în Cooperating Organization Board. Din 2012 avem, de asemenea, un reprezentant în proiectul educaţional “Teacher Network”.
Care sunt împlinirile pe vi le-a adus activitatea la AMP?
Am cunoscut oameni minunaţi din lumea medicală, pasionaţi de aceleaşi subiecte pe care încerc să le aprofundez şi eu de ceva vreme. Şi am remarcat faptul că din ce în ce mai mulţi medici, asistenţi medicali, farmacişti, dieteticieni şi kinetoterapeuţi sunt interesaţi de această arie de practică, care poate să ofere atâtea satisfacţii profesionale!
Dezamăgiri sau poate doar planuri care încă nu au fost puse în practică?
Nu cred că le-aș putea spune dezamăgiri… Îngrijirea plăgilor este încă o Cenuşăreasă în peisajul medicinii româneşti. Puţină lume i-a descoperit valenţele. Mulți cred că a badijona o plagă cu iod, a o spăla din abundenţă cu apă oxigenată şi a o acoperi cu tifon poate fi suficient. Şi aici mă refer şi la cei responsabili de finanţarea sistemului sanitar. Deocamdată, de rambursare prin Casa de Asigurări de Sănătate nici nu se discută. Suntem mult în urmă faţă de ţările din jurul nostru. Trebuie să înţelegem că odată cu dezvoltarea unor produse noi şi inovative pentru optimizarea vindecării plăgii, a devenit clar că managementul acestui proces a înregistrat progrese, iar îngrijirea de bază începe să se redefinească. Câştigul cel mare ar fi pentru societate, deoarece pacienţii care beneficiază de un tratament adecvat secolului XXI obţin independenţă în îngrijire mai devreme decât prin utilizarea metodelor tradiţionale şi nu mai sunt o povară pentru bugetul sistemului sanitar şi pentru cel al asigurărilor sociale.
Cum vedeți componenta educațională a AMP, felul în care educați tânăra generație?
Am început să organizăm cursuri de formare pe diferite nivele – informații de bază şi noţiuni pentru avansați. Cele mai multe cursuri organizate până în prezent au fost în colaborare cu Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România şi cu Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca. Subiectele au fost diverse, dar – ca element comun – toate au avut scopul să familiarizeze participanţii cu materialele, dispozitivele şi metodele moderne utilizate în aria îngrijirii plăgilor. Am făcut eforturi considerabile să aducem în sălile de curs şi abilităţi practice demonstraţii ale unor tehnici care se practică la noi în ţară în puţine centre. Costurile unor asemenea cursuri, de nivel avansat, sunt încă destul de ridicate, iar personalul medical nu este suficient de motivat să se implice financiar în participarea la asemenea sesiuni de training, dar nu ne pierdem entuziasmul.
Cum sunt implementate ghidurile internaționale în domeniu în România?
Nu putem discuta încă despre implementare. În 2012 am cerut permisiunea European Pressure Ulcer Advisory Panel (EPUAP) să traducem ghidurile de prevenire şi tratament pentru ulcerele de presiune. Am fost sfătuiţi să amânăm acest proces până în această toamnă, când vor apărea variantele revăzute ale acestor ghiduri. Din această toamnă avem de lucru! Vom căuta voluntari care să traducă ghidurile, după care un grup de experţi va verifica traducerea şi vor armoniza termenii utilizaţi în traducere. Este o provocare! Ca să nu mai vorbim de multitudinea de “Position Documents” – documente de poziție elaborate de EWMA pe diverse teme relaţionate de managementul plăgiilor, teme care îşi aşteaptă rândul…
Ce ne puteţi spune despre STOP PRESSURE ULCER DAY?
Iniţiativa aparţine reprezentanţilor spanioli şi italieni participanţi la Conferinţa EPUAP 2011 de la Rio de Janeiro, care au declarat prevenirea ulcerelor de presiune ca pe un drept universal al omului. Declaraţia lansată de acest grup cuprinde standarde pentru prevenirea şi tratamentul ulcerelor de presiune, norme educaţionale, administrative, manageriale, precum şi impactul economic al îngrijirii ulcerelor de presiune. Un punct al acestei declaraţii subliniază necesitatea consolidării leadership-ului în rândurile asistenţilor medicali pentru îngrijirea persoanelor cu ulcere de presiune, pentru că aceştia sunt profesioniștii cu cea mai potrivită educație și beneficiază de poziția cea mai adecvată în sistemul de îngrijire a sănătăţii pentru a aborda aceste aspecte. În fiecare an, o zi din luna noiembrie este dedicată acestei patologii prin diferite manifestări organizate de personalul medical în beneficiul pacienţilor – conferinţe, evenimente media, materiale educaţionale, cursuri – metode de informare a cât mai multor persoane despre magnitudinea acestei probleme. În 2014, ziua desemnată pentru aceste manifestări este 20 noiembrie.
Vă doriți și preconizați că veți obține un nou mandat în fruntea AMP?
Nu îmi doresc un nou mandat în fruntea AMP, dar cu certitudine voi rămâne în AMP şi voi veghea ca scopul pentru care a fost înfiinţată organizația să nu fie dus în derizoriu. După cum v-am spus anterior – e mult de muncit, şi pentru asta nu trebuie să fii neapărat preşedinte… Conform statutului AMP, am obligaţia să rămân doi ani pe post de vicepreşedinte, pentru a continua proiectele începute şi a sprijini activitatea preşedintelui ales. După modelul EWMA, la conducerea AMP se succed alternativ medici şi asistenţi medicali, în mandate de câte doi ani.
Pentru următorii doi ani (2014-2016), noul preşedinte AMP este dr. Codrin Dobreanu, de la Institutul Regional de Oncologie Iaşi. Cred în determinarea dânsului de a iniţia noi programe pentru AMP şi pentru a le continua pe cele deja în derulare. Am discutat de multe ori despre ceea ce ar mai trebui făcut, despre ce strategii ar trebui adoptate, despre ce resurse am avea nevoie. A fost, este şi va fi un efort considerabil pentru a armoniza managementul plăgii, aşa cum se desfăşoară în România, cu nivelul la care se prectică la nivel european. Dar pentru asta cred că trebuie să lăsăm la o parte interesele personale, să împărtăşim experienţa dobândită şi să fim deschişi la schimbările care se petrec în jurul nostru.
Ana-Maria IUonuț
fondator și președinte Executiv al Asociației pentru managementul plăgilor
asistent medical licențiat
doctor în științe medicale
master în management sanitar