Angajații care lucrează în schimburi, mai expuși problemelor cardiace

0

Angajații care lucrează în schimburi sunt mai expuși riscului de a suferi un infarct sau stop cardiac față de cei care au program în timpul zilei, arată un articol publicat în British Medical Journal, realizat pe baza unor studii care au cuprins peste două milioane de angajați. Lucrul în schimburi poate influența ceasul natural al organismului și a fost asociat de către cercetători cu o tensiune arterială ridicată și diabet.


Cercetătorii canadieni și norvegieni care au analizat cele 34 de studii au ajuns la concluzia că există o legătură între programul de lucru în schimburi și riscul cu 23% mai mare de infarct, cu 24% mai mare de accident vascular și cu 5% mai ridicat de infarct. Totuși, aceștia au menționat că lucrul în schimburi nu este asociat unei mortalități mai mari cauzate de probleme ale inimii.

“Angajații ar trebui să poată dormi cel puțin două nopți între schimburile de zi și de noapte pentru a face față la serviciu. Munca în schimburi ar putea avea drept rezultat tulburări ale apetitului și digestiei, dependența de sedative și alți stimulenți, precum și probleme sociale și familiale. Toate acestea pot afecta prestația la serviciu și crește probabilitatea de apariție a greșelilor și accidentelor ”, a spus Jane White, din partea Institutului de Siguranță și Sănătate Ocupațională.

Persoanele care lucrează în schimburi sunt mai predispuse să doarmă şi să mănânce greşit, a afirmat Dan Hackam, profesor la Western University, Londra.

“Angajaţii care muncesc în schimbul de noapte nu au o perioadă bine definită de odihnă. Se află într-o stare de permanentă activare a sistemului nervos ceea ce are o influență negativă asupra obezității și colesterolului”, a explicat acesta.

Autorii au menționat că programele de screening ar putea ajuta la identificarea și tratarea factorilor de risc pentru angajații care lucrează în schimburi, cum ar fi tensiunea arterială ridicată și nivelurile de colesterol. De asemenea, cei care au un astfel de program ar putea fi atenționați în legătură cu simptomele pe care trebuie să le urmărească și care ar putea indica de timpuriu problemele cardiace.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.