Aproape 15% dintre copiii de 6 ani din România suferă de anemie feriprivă

0

Studiile recente au demonstrat că 14.5% dintre copiii de șase ani din România suferă de anemie feriprivă, potrivit unui comunicat al Nestlé România care a lansat, în 2014, campania de conștientizare ”Împreună creștem copii puternici”.

”Potrivit cercetărilor, prevalența carenței de fier este mai mare în zonele rurale, unde 18% dintre școlari suferă de această deficiență, în timp ce în zonele urbane se înregistrează o valoare de 10.5%”, a afirmat Prof. Dr. Doina Anca Pleșca, medic primar pediatru, vicepreședinte al Societății Române de Pediatrie.

Cel mai des, în meniul săptămânal al celor mici se regăsesc alimente precum pâinea albă, pastele și cartofii. Deși recomandările nutriționale[1] sunt ca jumătate din cantitatea de făinoase consumată de cei mici să fie din cereale integrale, 60% dintre copii nu au consumat niciodată pâine integrală. În schimb, 80% dintre ei consumă zilnic pâine albă.

Ouăle sunt un alt aliment consumat des de școlari, ele regăsindu-se în meniul săptămânal a peste 55% dintre copiii de 6 ani. Carnea de pasăre este în topul preferințelor celor mici, când vine vorba de alimente de origine animală, 80% dintre copii consumând-o săptămânal. Pe locul doi se află carnea de porc. Peștele este consumat foarte rar de copiii de 6 ani din România. Fructele și legumele ar trebui să facă parte din alimentația zilnică a celor mici. Când vine vorba de fructe, ele sunt incluse frecvent în alimentația celor mici, 56% dintre ei consumând, în fiecare zi, cel puțin un fruct. Legumele nu sunt printre alimentele preferate de copii, frecvența cu care aceștia le consumă fiind mai mică decât în cazul fructelor.

Consecințele anemiei feriprive

”Fierul este considerat un mineral important, care influențează creșterea sănătoasă a copiilor. Acesta intervine în producția de energie, în menținerea tonusului muscular și în funcționarea normală a organelor și sistemelor din corp. Fierul are un rol esențial în sinteza hemoglobinei, o proteină prezentă în eritrocite (globule roșii), implicată în transportul oxigenului în organism, de la plămâni la țesuturile și organele din corp.  În cazul în care cel mic are un aport insuficient de fier, raportat la nevoile zilnice, crește riscul apariției anemiei feriprive, o carență care are consecințe grave asupra dezvoltării cognitive și fizice a copilului. Elemente clinice precum paloarea cutaneomucoasă, oboseala inexplicabilă, apetitul capricios, iritabilitatea, pervertirea gustului (de exemplu, mănâncă pământ), apariția îmbolnăvirilor frecvente, însoțite de febră, sunt adesea regăsite la copiii cu anemie feriprivă. Cel mai bine, deficitul de fier poate fi prevenit printr-o alimentație echilibrată, care să furnizeze necesarul zilnic de fier. De aceea, este important ca micuții să beneficieze de o alimentație cât mai variată și adaptată nevoilor nutriționale din perioada de creștere, care să le asigure premisele unei dezvoltări sănătoase ”, a spus Prof. Dr. Doina Anca Pleșca.

Alimentația echilibrată și variată este esențială pentru dezvoltarea celor mici, fierul fiind o parte esențială a unei alimentații echilibrate. Copiii de 6 ani din România consumă mai ales alimente bogate în fier precum carnea de pasăre, carnea de porc, ouăle, dar neglijând de multe ori alte surse de fier ca leguminoasele. ”Doar 12% dintre copii mănâncă leguminoase cu o frecvență recomandată – de două sau de trei ori pe săptămână, organele, cum este ficatul (40% dintre copiii de 6 ani nu consumă niciodată organe), legumele cu frunze verzi (30% dintre copii consumă foarte rar sau niciodată legume cu frunze verzi) și peștele (doar 8.4% consumă pește de două-trei ori pe săptămână, așa cum este recomandat). Astfel, se poate observa un dezechilibru în varietatea si frecvența de consum a alimentelor bogate în fier”, a explicat Nicoleta Tupiță, specialist în nutriție, Nestlé România.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.