Aproape 1700 de cadre medicale se vor perfectiona in terapia medico-chirurgicala de urgenta a arsurilor la copii

0
Proiectul „Perfecţionare în terapia medico-chirurgicală de urgenţă a arsurilor pentru copii de vârstă mică (0-4 ani) la nivel multiregional” (www.chirurgie-plastica-copii.ro), sustinut prin fonduri europene si derulat de Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti, in parteneriat cu  Clinica de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă – Spitalul Clinic de Urgenţă Judeţean Constanţa și Spitalul clinic de copii Braşov  îşi propune ca până în octombrie 2012 să pregateasca in domeniu un număr de 1690 de cadre medicale de pe întreg teritoriul României (560 de medici și 1130 de asistente). Proiectul se deruleaza prin intermediul unor cursuri de perfecționare realizate fie în sistem de videoconferință, fie printr-o platforma e-learning.
„Anual, 12.000 de copii români suferă arsuri, iar dintre aceștia peste 2.500 sunt pacienți cu vârste cuprinse între 0-4 ani încadrați ca urgențe medico-chirurgicale majore.  Necesitatea ca acești pacienți să poată beneficia de terapie medico-chirurgicală de urgență de ultimă oră, armonizată la nivelul unităților din România a fost fundamentul acestui proiect” a declarat Prof. univ. dr. Dan Mircea Enescu, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti.
Proiectul își propune să scadă sub 1% indicele de mortalitate la cazurile specializate de arsuri din toate unitățile medicale care vor beneficia de instruire. Accidentele de arsură sunt asociate unor posibile consecințe grave pe termen mediu și lung, precum și necesității unor terapii ulterioare, a mentionat  managerul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”.  În special la vârstele mici, arsurile reprezintă un risc vital major, în directă proporţie cu suprafaţa afectată, pe lângă alte consecințe precum handicapul biologic sau afecțiunile și traumele care însoțesc astfel de accidente.
Printre rezultatele prognozate ale acestui proiect se mai numără creșterea cu 30% a indicelui de performanță clinică la nivelul unităților medicale, creșterea cu 5% a indicelui de performanță economică (prin care se reduc durata și cheltuielile de spitalizare, precum și costurile post-arsură pentru reconstrucție și reabilitare), creșterea indicelui de performanță socială, prin faptul că sistemul permite acordarea unui tratament competent și eficient de către personalul medical specializat, precum si omogenizarea conduitei terapeutice la nivelul unităților medicale participante, la nivelul standardelor existente în unitățile similare din Uniunea Europeană.

Până în prezent, în cadrul proiectului, au fost derulate sase sesiuni de cursuri şi au fost instruiţi 520 de cursanţi.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.