Aproape jumătate dintre românii nou-diagnosticați cu HIV au între 20 și 29 de ani

0

Contactul sexual neprotejat este cauza infecției cu virusul HIV în cazul a 64% dintre românii nou-diagnosticați, 43% dintre aceștia având vârste cuprinse între 20 și 29 de ani, arată un comunicat al Asociaţiei Române Anti-SIDA (ARAS) care organizează o campanie de prevenire a infectării cu virusul HIV şi de încurajare a testării în cadrul Festivalului Peninsula, în perioada 23-26 august 2012.

,,Sunt două mesaje principale pe care ne dorim să le transmitem tinerilor peninsulari: <<Spune Da sexului protejat>> şi <<Testează-te. Când vine vorba despre HIV, ceea ce nu ştii poate răni. Pe tine şi pe alţii.>> Am ales să transmitem aceste mesaje şi să desfăşurăm campania la Festivalul Peninsula pentru că aici se află publicul căruia vrem să ne adresăm în mod special. Din datele organizatorilor, cei mai mulţi peninsulari au vârste cuprinse între 20-24 de ani. Pe de altă parte, la nivelul anului 2011, jumătate din noile cazuri de HIV depistate erau chiar în rândul tinerilor cu vârste între 20-24 de ani.” a declarat dr. Maria Georgescu, Director Executiv ARAS.

Un raport publicat de Fundaţia Tineri pentru tineri în anul 2012 arată că 54% dintre tinerii cu vârste între 15-24 de ani nu au folosit prezervativul pentru fiecare contact sexual ocazional şi 16,3% nu l-au folosit niciodată.

,,Toate aceste statistici demonstrează că mulţi dintre tinerii activi sexual nu sunt conştienţi de riscurile la care se supun în cazul unui contact neprotejat. De aceea este important ca ei să conştientizeze utilitatea prezervativului în protecţia împotriva virusului HIV. Foarte important este şi ca tinerii activi sexual să mergă să se testeze şi în cazul unui rezultat pozitiv, să facă tratament. Durata de viaţa a bolnavilor cu HIV care urmează continuu şi cu stricteţe tratamentul prescris de medic este similară cu durata de viaţă a unei persoane sănătoase.” a adăugat dr. Georgescu.

Peninsularii sunt aşteptaţi la cortul ARAS de voluntari ai asociaţiei şi de medici specialişti cu informaţii detaliate despre HIV, cu prezervative gratuite, concursuri cu premii şi alte activităţi pe ritmuri de tobe conduse de Florin şi Robi de la Sistem. Campania organizată de ARAS în cadrul Festivalului Peninsula este sprijinită de Abbott România.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.