ARPIM: Bolnavii vor plăti cu 40% mai mult pentru medicamente

0

Compensarea medicamentelor în funcție de prețul de referință pe clasă terapeutică, care ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie, pune în fața pacientului două alternative majore: fie să plătească în medie cu circa 40% mai mult, fie să se trateze cu medicamente lansate pe piață acum 30-40 de ani, potrivit calculelor Asociației Producătorilor Internaționali de Medicamente din România (ARPIM). Creșterea de 40% este o medie, pentru unele medicamente pacientul urmând să plătească de până la nouă ori mai mult.

„Cei mai afectaţi de această iniţiativă vor fi pacienţii, care nu-şi vor mai putea permite accesul la o multitudine de medicamente cu care au fost trataţi până acum. Acest model nu ține seama de indicațiile terapeutice diferite ale medicamentelor”, se precizează într-un comunicat al ARPIM.

Noua măsură va afecta peste cinci milioane de pacienţi şi va genera cheltuieli suplimentare anuale, suportate de bolnavi, de circa 1,5 miliarde lei.

ARPIM atrage atenţia că noua metodologie nu ţine cont de ghidurile terapeutice elaborate de Ministerul Sănătăţii şi nici de indicaţiile terapeutice autorizate de Agenţia Naţională a Medicamentului.

Totdată, sunt încălcate recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătaţii referitoare la utilizarea clasificărilor pentru stabilirea preţului de referinţă al medicamentelor şi nu sunt criterii transparente pentru gruparea segmentelor (clusterelor) care dau preţul de referinţă.

Pills

O altă problemă identificată de producătorii de medicamente se referă la lipsa unor sisteme de asigurări private de sănătate, care să preia o parte din coplată.

About Author

Medica Academica

Comments are closed.