ARPIM: Bugetul sănătății ar trebui să fie cu 1,25 de miliarde de lei mai mare

0

Autoritățile ar trebui să aloce cu peste 1,25 milliarde lei în plus pentru a răspunde în mod real nevoilor de tratament ale pacienţilor, a afirmat Dan Zaharescu, Director Executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), într-un comunicat de presă lansat ca urmare a adoptării bugetului sănătății pentru 2015 de către Comisiile de buget-finanţe. Acesta este cu 0,2 puncte procentuale mai mic faţă de bugetul alocat în anul 2014.

 

,,Scăderea bugetului alocat Sănătăţii reprezintă un mare pas înapoi la nivelul deciziei politice, pentru sistemul sanitar românesc. Această scădere vine într-un moment în care nevoile de tratament ale pacienţilor români au crescut cu 20% în ultimii trei ani, iar bugetul alocat medicamentelor a rămas la nivelul consumului real din anul 2011. În condiţiile bugetului de la nivelul anului 2015, România se situează printre ultimele locuri în Europa în ceea ce priveşte alocarea procentuală din PIB sănătăţii: 4% în condiţiile unei medii europene de 6,5%; la capitolul cheltuielilor cu medicamentele, consumul per capita este de 216 euro, raportat la o medie europeană de 350 euro, ca să nu mai vorbim de accesul extrem de limitat al pacienţilor la medicamente inovatoare”, a spus Dan Zaharescu.

Conform comunicatului dat ieri de Comisiile de buget-finanţe, o sumă de 12.000.000 lei din bugetul Sănătăţii va fi alocată capitolului Cercetare – Dezvoltare – Inovare.

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) reprezintă cele  mai importante 28 de companii farmaceutice internaționale producătoare de medicamente originale, prezente în România care realizează împreună peste 70% din valoarea pieței farmaceutice românești.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.