ARPIM solicită autorităţilor implementarea listei actualizate de medicamente compensate şi gratuite

0

Asociaţia Romană a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM)  solicită publicarea imediată a listei actualizate de medicamente compensate şi gratuite, în contextul în care în data de 27 martie procesul de transparență decizională s-a încheiat și, conform legislaţiei, lista poate fi implementată oricând.

Actualizarea listei medicamentelor compensate are la bază o metodologie solidă publicată cu aproape un an în urmă, prevăzută în legislaţia în vigoare şi agreată cu Instituţiile Financiare Internaţionale, se arată într-un comunicat de presă al asociației.

Totuși, medicamentele noi nu sunt încă disponibile pacienţilor care le aşteaptă de mai bine de 6 ani, iar medicii nu au posibilitatea de aplicare a ghidurilor europene de tratament. Din 2008, aceste noi tratamente au fost  compensate  în majoritatea ţărilor din Europa, inclusiv în Albania, se subliniază în comunicatul de presă.

Este important ca implementarea listei de medicamente compensate şi gratuite să se facă în cadrul promovării unui pachet consolidat de măsuri de reformă esenţial  pentru întreaga industrie farmaceutică. Acest pachet mai cuprinde şi implementarea unui mecanism de clawback sustenabil din punct de vedere economic, care nu poate să ascundă şi să perpetueze lipsa unei bugetări corecte pentru medicamente, în acord cu nevoile românilor. ARPIM subliniază că este esenţial ca bugetul de referinţă să fie adus la consumul de medicamente compensate din 2012, ceea ce va permite şi asigurarea spaţiului bugetar necesar pentru revizuirea listei. De asemenea, măsurile de reformă fac referire şi la stabilirea unei metodologii de calcul al preţurilor la medicamente care să asigure disponibilitatea acestora pe piaţa din România.

În absenţa unei decizii rapide privind implementarea integrată a acestor măsuri, mediul de afaceri va fi nevoit să îşi reevalueze prezența în România prin reconsiderarea nivelului investiţiilor şi a numărului de locuri de muncă create, avertizează ARPIM.

Asociaţia Romană a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) este organizaţia care susţine obiectivele comune ale celor mai importante 28 de companii farmaceutice internaţionale producătoare de medicamente originale prezente în România. Acestea realizează împreună peste 70% din valoarea pieţei farmaceutice romaneşti.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.