Artă inspirată de greutățile pacienților, la Simpozionul Anual de Boli Inflamatorii Cronice Intestinale

0

Simpozionul Anual de Boli Inflamatorii Cronice Intestinale, organizat de Clubul Român pentru Boala Crohn şi Colita Ulcerativă în perioada 25-27 septembrie, a găzduit  și o expoziție de artă.  Pentru proiectul „IBD Art – Perspectives“, 15 artişti au ascultat poveștile unor pacienţi din România şi au fost inspiraţi de aceştia în a realiza fotografii, picturi şi alte opere artistice în care să se reflecte impactul asupra oamenilor și societății a bolilor inflamatorii intestinale. Pe lângă artişti profesionişti sau independenţi, programul a inclus şi studenţi de la Universităţi de Artă din România.

După evenimentul RCCC, expoziţia va putea fi văzută în centre comerciale, spitale, instituţii şi alte locuri publice, pentru a atrage atenţia publicului larg cu privire la povara acestor boli. „Ne dorim ca poveştile şi operele de artă incluse în expoziţie să contribuie la o înţelegere mai bună a acestor boli şi a impactului acestora asupra pacienţilor şi societăţii, dintr-un punct de vedere personal şi emoţional. Cele 15 poveşti sunt dovada faptului că pacienţii pot găsi modalități de a face față provocărilor unei boli cronice invalidante, dar vorbesc şi despre suferinţa pe care aceştia o întâmpină zi de zi“, a afirmat Isabella Grosu, preşedinte ASPIIR.

Bolile inflamatorii intestinale (BII), din care fac parte boala Crohn şi rectocolita ulcero-hemoragică (colita ulcerativă), sunt afecţiuni gastrointestinale cronice care se manifestă prin dureri abdominale, diaree, incontinenţă, pierdere în greutate, oboseală. BII au impact asupra vieții personale a pacienţilor, dar se răsfrâng atât asupra asupra vieţii lor profesionale şi a capacităţii de a munci, cât şi asupra relaţiilor sociale. La nivel european, statisticile arată că 10% dintre pacienţii cu BII sunt şomeri, iar cei care muncesc au, în general, între 3 şi 6 săptămâni de concediu medical pe an.

 

Creștere de 8-10 ori a frecvenței acestor afecțiuni în ultimul deceniu

Deși bolile inflamatorii intestinale pot apărea la orice  vârstă, cele mai multe cazuri debutează la persoane tinere, cu vârste cuprinse între 15 şi 30 de ani. Bolile inflamatorii intestinale rezultă din interacțiunea complexă dintre predispoziția genetică a individului și factori de mediu, îndeosebi din dietă. “Am remarcat o creștere de circa 8-10 ori a acestor afecțiuni în ultimul deceniu, în special la copii, adolescenți și adulți tineri, ca urmare a modificării stilului de viață”, a afirmat Conf. Dr. Liana Gheorghe.

În România sunt aproximativ 10.000 de pacienţi diagnosticaţi cu boală Crohn sau colită ulcerativă, dintre care peste 1.500 sunt înregistraţi în Registrele Naţionale. În acest moment, peste 3 milioane de persoane suferă de boli inflamatorii intestinale la nivelul întregii Europe.

Jumătate dintre pacienţii cu BII experimentează frecvent recidive ale bolii şi de multe ori manifestă şi alte afecţiuni. 53% dintre pacienţii cu boala Crohn necesită spitalizare în decurs de 10 ani după diagnosticare, 30-50% dintre pacienţi au nevoie de o intervenţie chirurgicală şi până la 20% dintre aceştia necesită o a doua operaţie în interval de 5-10 ani. Pentru aproximativ 20-40% dintre pacienţi, BII sunt asociate cu apariţia altor afecţiuni, precum cele ale ochilor, ale articulaţiilor sau ale pielii.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.