Asigurații care încă nu deţin cardul de sănătate pot verifica online dacă acesta s-a emis

0

În condițiile în care, începând cu 1 septembrie, cardul național de sănătate devine unicul instrument de decontare și validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate, asiguraţii care nu au intrat încă în posesia cardului pot să verifice dacă  li s-a emis acest document prin intermediul adresei www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html  sau se pot adresa caselor de asigurări de sănătate în evidenţa cărora se află. În prezent, la casele de asigurări de sănatate se afla în jur de 300.000 carduri care aşteaptă să fie ridicate de către asiguraţi.

Persoanele cărora până la această dată nu li s-a emis cardul de sănătate pot beneficia de servicii medicale fără prezentarea acestuia. Asiguraţii care au pierdut sau deteriorat cardul de sănătate  vor solicita eliberarea unui card duplicat  la casele de asigurări, unde vor depune o cerere şi vor plăti contravaloarea noului card şi a cheltuielilor de distribuire prin servicii poştale (15,5 lei). Până  la primirea noului card de sănătate, asiguraţii vor avea acces la servcii medicale în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate. Asiguraţii care, din motive personale sau religioase, refuză utilizarea cardului de sănătate, vor depune o cerere în scris la casa de asigurări în care vor menţiona motivele refuzului şi vor restitui cardul de sănătate, în cazul în care l-au primit. Accesul la servicii medicale se va realiza pentru aceşti asiguraţi în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate cu termen de valabilitate de trei luni. Adeverinţa va fi prezentată de către asigurat de fiecare dată când se solicită un serviciu.

Până în prezent au fost tipărite  aproximativ 15 milioane de carduri, dintre care peste 300.000 de carduri tipărite  după data de 1 mai (63.000 carduri duplicat şi 247.000 pentru persoanele care au dobândit calitatea de asigurat). Aproximativ 600.000 de carduri vor mai fi tipărite până la sfarşitul anului.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.