Asistența medicală de Sărbători

0

Unităţile din sistemul public de sănătate şi farmaciile cu circuit deschis sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală populaţiei în perioada 24.12.2013 – 05.01.2014 este concluzia la care a ajuns un control efectuat recent de către Ministerul Sănătății (MS) în toate unitățile sanitare din subordinea instituției, se arată într-un comunicat de presă.

Totuși, în câteva județe din țară (Braila, Covasna, Ilfov, Mehedinţi, Prahova, Sibiu, Vrancea), nu sunt organizate centre de permanență care ar trebui să asigure asistența medicală primară în mediul rural, în perioada sărbătorilor, prin intermediul medicilor de familie.

De asemenea, direcțiile de sănătate publică judeţene şi ale municipiului Bucureşti au semnalat deficiențe la nivelul spitalelor de urgență din Buzău și Constanța, precum și la nivelul Capitalei: Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială „Prof.Dr.Dan Theodorescu” Bucureşti şi Spitalul Clinic „N.Malaxa” Bucureşti.

 

Lipsa anumitor medicamente va fi rezolvată

În câteva judeţe (Bihor, Constanţa, Ialomiţa, Ilfov, Timiş, Vâlcea, Vaslui) s-a constat lipsa anumitor medicamente sau stocuri insuficiente ca urmare a neonorării de către furnizori a comenzilor, însă este vorba de medicamente neuzuale: două tipuri de medicamente din grupa oncologicelor, care nu se vor administra în perioada sărbătorilor nefiind tratament programat, se arată în comunicatul de presă.

Cu toate acestea, direcţia farmaceutică din MS împreună cu furnizorii şi beneficiarii vor asigura în cursul zilelor de astăzi şi de mâine reverificarea stocurilor şi asigurarea unor cantităţi aferente situaţiilor speciale. Problemele referitoare la finanţarea achiziţionării de medicamente au fost soluţionate în cursul zilei de ieri ca urmare a deschiderii creditelor bugetare efectuate de către  casele de asigurări de sănătate judeţene.

În câteva judeţe, sunt spitale care au disfuncţionalităţi în aprovizionarea cu unele medicamente şi pentru care atât Unifarm cât şi ceilalţi furnizori au fost contactaţi în scopul aisgurării aceestora până la data de 24 decembrie (Spitalul Clinic Judetean Oradea, Spitalul Judetean Slobozia, Institutul Regional de Oncologie Iaşi, Spitalul Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin).

 

Medicina de urgență 

Spitalele: SJU Covasna, Spitalul Clinic Judetean de Urgență Cluj, Spitalul Județean de Urgență Râmnicu Vâlcea, unde există probleme în asigurarea medicilor pentru chirurgia plastică, pentru echipaje de ambulanţă obişnuite, pentru ORL copii vor încheia  protocoale cu cele mai apropiate spitale cu competență în domeniu.

În această perioadă, sistemul de urgenţă va funcţiona la parametri maximi, prin utilizarea dotărilor referitoare la elicoptere, avion, ambulanţe şi personal medical specializat. La nivelul MS, va funcţiona Centrul Operativ unde se pot înregistra toate sesizările din teritoriu, iar cei doi Secretari de Stat pe asistenţă medicală, Dr Raed Arafat şi Dr Adrian Pană, vor asigura permanenţă pentru intervenţii în caz de necesitate.

 

Farmaciile vor funcționa non-stop, după un anumit grafic

În majoritatea judeţelor s-a realizat graficul de funcţionare a unor farmacii în regim non-stop sau în regim special cu informarea corectă a publicului, cu excepţia judeţului Prahova, care de la Ploieşti şi până la Predeal nu are nicio farmacie cu circuit deschis care să asigure livrarea cu medicamente către populaţie.

Preşedintele Colegiului Farmaciştilor Prahova, dna Clara Popescu va găsi soluţii de a asigura funcţionarea de farmacii în perioada sărbătorilor prin orare speciale şi, de asemenea, prin asigurarea gărzilor la domiciliu a unor farmacişti care pot deservi farmacia la solicitare, se menționează în comunicatul de presă.

foto: www.kerstencards.com

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.