Ministerul Sănătăţii a prezentat, astăzi, Guvernului României o notă privind finanţarea din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate a furnizorilor de servicii medicale din sistemul privat, în care se subliniază necesitatea complementarității și nu a concurenței între sistemul de stat și cel privat.
Dr. Raed Arafat, secretart de stat în Ministerul Sănătății a comentat acest aspect într-un interviu acordat postului public de televiziune, subliniind că serviciile de asistență medicală primară, precum și cele în ambulatoriu acordate în sistem privat vor fi decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, însă nu și internările. “Acesta este interesul Ministerului, să susțină îngrijirile în ambulatoriu și să reducă numărul spitalizărilor. Suma alocată internărilor a crescut cu 40% în 2012, iar tendința este de creștere. Avem 123.000 de paturi acute pe țară. Când privații vin și ne cer mai multe paturi, luăm din paturile publice care sunt accesibile tuturor. Or, în România vorbim de un sistem de asigurări sociale, de accesibilitate la tratament care trebuie să fie echitabil”, a spus dr. Arafat.
Medicii care lucrează atât la stat, cât și la privat – nesancționați, deocamdată
Prin raport se recunoaște, în premieră, faptul că un numar important de medici care profeseaza in sistemul public de sanatate isi desfasoara activitatea si in sistemul medical privat, prin intermediul cabinetelor private, existând numeroase sesizări din partea pacienților.
Dubla calitate a personalului medical face ca pacientii care se prezinta in sistemul public să fie trimisi, ulterior, catre unitatile sanitare private, iar serviciile deja decontate de casa de asigurări pentru unitatea publică să fie plătite încă o dată de pacient, la cabinetul privat sau chiar decontat a doua oară de către asigurările de sănătate dacă furnizorul respectiv are contract cu Casa, se explică în raport.
Dr. Raed Arafat a comentat acest aspect, menționând că acest conflict de interese trebuia recunoscut, însă că nu există, deocamdată, intenția de limitare a activității medicilor care lucrează și în stat și în privat.
20% dintre romani își permit servicii medicale private
Conform raportului Ministerului Sănătății, 20% dintre romani au veniturile necesare accesarii serviciilor medicale private.
“Este posibil ca prețurile din clinicile private să se dubleze ca urmare a sistării finanțării, însă, într-un sistem de asigurări de sănătate social avem obligația de a stabili priorități, avem nevoie de fonduri pentru a face să meargă ambulatoriul de specialitate, îngrijirile primare și programele naționale de sănătate”, a spus dr. Raed Arafat, menționând că, de multe ori, spitalele private nu fac față să trateze cazurile complicate, acestea ajungând în cele din urmă tot la spitalele publice și fiind astfel plătit serviciul de două ori. În ceea ce privește conflictul cu directiva europeană 24, referitoare la îngrijirile medicale transfrontaliere, reprezentantul Ministerului Sănătății a specificat că nu este vorba de un conflict, în condițiile în care, pentru tratamentul în străinătate este nevoie de o autorizație prealabilă.
Premierul Victor Ponta a declarat recent ca va sustine proiectul Ministrului Sănătății de a nu mai finanța spitalizarea în unitățile private, subliniind că este incorect spus că nu se mai finanțează nimic în privat, având în vedere că medicii de familie funcționează tot ca entități private și că asistența ambulatorie acordată în unitățile medicale private continuă să fie finanțată de Casă.