Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor ia atitudine după ce preşedintele Traian Băsescu a trimis marţi spre reexaminare modificările asupra Legii farmaciei nr. 266/ 2008, susţinând abolirea criterilui demografic pentru înfiinţarea farmaciilor din mediul urban. Şeful statului susţine că menţinerea acestui criteriu poate constitui o piedică asupra competitivităţii pieţei, punct de vedere argumentat de Consiliul Concurenţei.
Pe de altă parte, Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor susţine că liberalizarea farmaciilor nu va aduce cu sine niciun beneficiu pacienţilor, deoarece în mediul urban numărul de farmacii existente acoperă deja necesităţile pacienţilor, România fiind una dintre ţările cu cele mai multe farmacii la mia de locuitori din Europa.
De asemenea, eliminarea criteriului demografic va determina o migrare a farmaciilor din rural către oraş şi din zonele defavorizate către centrele comerciale sau aglomeraţiile urbane, lăsând descoperiţi pacienţii din zone mai puţin favorizate.
Deşi la acest moment nu există restricţii cu privire la înfiinţarea farmaciilor în mediul rural, sunt prea puţini cei care înfiinţează farmacii la sate pentru că acestea nu sunt profitabile.
Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, spune că în majoritatea statelor europene există restricţii pe piaţa farmaceutică, iar la această oră “Există concurenţă pe piaţa farmaceutică, lucru dovedit de campaniile publicitare, de ofertele pe care le zărim în orice farmacie”. Alte argumente sunt lipsa capacităţii de control a statului în condiţiile liberalizării pieţei, exportul paralel de medicamente, care se poate intensifica în urma liberalizării, precum şi deficitul de farmacişti care se manifestă deja.
Organizaţia pacienţilor se referă şi la recomandarea Consiliului Concurenţei, reamintind că acesta a admis că s-a înşelat cu privire la refuyul de a restricţiona exporturile paralele în România (Analiza politicii şi legii concurenţei în România, OECD, 2014).
Preşedintele Traian Băsescu a trimis marţi la reexaminare Legea pentru modificarea şi completarea Legii farmaciei nr. 266/2008. “Parlamentul a adoptat această lege cu modificări faţă de forma iniţiatorului, menţinând criteriul demografic prevăzut la înfiinţarea unei farmacii în mediul urban. Astfel, Legea transmisă promulgării elimină orice prevedere referitoare la durata de aplicare a criteriului demografic, rezultând, aşadar, menţinerea acestui criteriu pe perioadă nedeterminată”, susţine preşedintele.
“Consider oportun ca menţinerea acestui criteriu demografic să fie prevăzută pentru o perioadă de 6 – 9 luni, respectiv până cel mult la data de 30 septembrie 2015”, scrie şeful statului conform unui comunicat al Preşedinţiei.
Potrivit Consiliului Concurenţei, stabilirea unor criterii de înfiinţare a farmaciilor mai puţin restrictive, unităţi mobile sau eliberarea medicamentelor de către medici sunt soluţii pentru aprovizionarea satelor, limitarea înfiinţării farmaciilor în oraşe neavând un efect direct.