Și barbatii pot sprijini efortul de creștere a ratei de alăptare din România, foarte scăzute, în comparație cu media europeană, afirmă Asociația SAMAS, singura rețea națională de educatori perinatali. În țară, 12% dintre copii sunt hrăniţi exclusiv la sân în primele 6 luni de viaţă, aşa cum recomandă OMS; spre comparație, următoarea cea mai mică rată de alăptare exclusivă din Europa este de 53%, în Irlanda.
Bărbații români sunt tot mai implicați în deciziile care țin de alăptarea bebelușului: peste jumătate (54%) asistă la alăptare ori de câte ori au o ocazia și peste 80% dintre ei cunosc principalele beneficii ale laptelui matern, arată un studiu online Ivox, realizat la cererea Asociației SAMAS,. Totuși, 2 din 10 bărbați nu au dorit să asiste la alăptat, considerând că este strict problema femeilor. 80% dintre barbați au spus că alăptatul stă la baza formării imunității copilului, iar 5 bărbați din 10 știu și că alăptarea scade riscul de cancer mamar la femei și al unor afecțiuni ginecologice. O mare parte dintre bărbați cunosc inclusiv care este perioada de timp recomandată de medici pentru alăptare: aproape 60% dintre participanții la studiu știau că este recomandată alăptarea exclusivă până la 6 luni, în timp ce un sfert dintre bărbați au declarat că nu știu cât timp ar trebui să alăpteze femeile.
Cu toate că o treime dintre bărbați consideră că subiectul implicării taților în procesul alăptării este „la modă” și citesc împreună cu partenera informații despre schimbările care au loc în sarcină și practici de îngrijire a copilului în primele luni de viață, foarte puțini apelează la ajutorul unor specialiști în domeniu, așa cum sunt educatorii perinatali. Doar 26% dintre respondenți au declarat că s-au informat cu partenerele despre alăptare, încă de dinainte de naștere la un curs de pregătire prenatală, și doar 1 din 10 bărbați (11%) a participat la un curs de puericultură, ca să fie pregătit să își îngrijească bebelușul în mod corect. Cu toate acestea, discuțiile despre alăptare nu sunt foarte comune în cuplu, aproape jumătate dintre participanții la studiu (45%) au declarat că nu au discutat niciodată cu partenerele lor acest aspect, iar mai bine de jumătate dintre femeile care și-au dorit să alăpteze (57%) nu și-au implicat partenerii și nu le-au cerut sfatul în această privință.
„În unele maternitati, femeile au parte de ajutor din partea cadrelor medicale, dar cele mai multe, când ajung acasă, continuă să aibă nevoie de suport. Foarte interesant este faptul că peste 60% dintre solicitările pe care le primim la Asociația SAMAS pentru consultanți în lactație, în primele săptămâni după naștere, vin de la bărbați. Ceea ce înseamnă că tăticii chiar pot face diferența! Lansăm, deci, această campanie, pentru că vrem să accentuăm rolul pe care îl au bărbații în succesul procesului de alăptare, rol care a fost subestimat de-a lungul timpului și care poate fi asumat de-acum prin participarea la cursuri prenatale despre alăptare”, a declarat Ana Măiță, Vicepreședinte Asociația SAMAS.
Cursuri gratuite de alăptare pentru femeile care vin însoțite de parteneri
Tema de anul acesta a Săptămânii Internaționale a Alăptării este una de mare actualitate: „Breastfeeding and work: Let`s make it work” (Alăptează și muncește – Este posibil!). În acest context, rolul bărbaților devine și mai important, putând fi un ajutor prețios pentru femeile care încă alăptează, dar doresc să își reia viața profesională.
„Cu excepția laptelui matern, bărbații le pot oferi nou-născuților tot ce le oferă mamele în timpul alăptării: afecțiune, căldură, îngrijire, protecție. Însă chiar și în ceea ce privește hrănirea efectivă a bebelușului, ei pot ajuta mama să își reia activitatea profesională atunci când ea decide, fără ca asta să priveze bebelușul de laptele matern. Tăticii pot să își hrănească bebelușul cu lapte matern ajutând mama să colecteze regulat lapte cu ajutorul pompei de sân, chiar dacă aceasta se întoarce la locul de muncă”, a adăugat Ana Măiță, Vicepreședinte Asociația SAMAS.
În cadrul Săptămânii Alăptării, Asociația SAMAS oferă cadou Cursul Prenatal despre Alăptare tuturor gravidelor care vin însoțite de partener sau de o altă persoană de suport de sex masculin. Înscrierile se desfășoară în perioada 1-7 August.