Asociațiile de pacienti, instruite prin fonduri europene

0

Peste 300 de angajați, membri și voluntari din 150 de asociații de pacienți din România și 100 de reprezentanți ai autorităților locale din 20 de județe vor fi instruiți pentru creșterea vizibilității asociațiilor de pacienți, precum și pentru o mai bună colaborare între autoritățile locale și asociații, în cadrul proiectului „Mecanisme de consultare intre autoritati si asociatiile de pacienti”.

Proiectul este lansat de Uniunea Natională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), în parteneriat cu Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afectiuni Cronice (COPAC) și este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative (PODCA) 2007-2013, valoarea sa fiind de peste 370.000 de lei.

„Chiar dacă proiectul a fost scris și aplicat la PODCA acum doi ani de zile, el este și astăzi la fel de actual și nevoile de la care am plecat atunci continuă să existe și astăzi. Comunicarea și colaborarea între autoritățile centrale și locale și un segment important al societății civile, anume asociațiile de pacienți, este foarte scăzută. În aceste condiții, politicile și programele se stabilesc de cele mai multe ori fără a a se ține cont de nevoile și soluțiile identificate de către pacienți. Trebuie că autoritățile centrale și locale să înțeleagă că asociațiile de pacienți sunt o resursă importantă, că ele pot contribui la mai bună funcționare  a sistemului sanitar, de la sprijinirea, informarea și consilierea pacienților, până la atragerea de finanțări și implementarea unor programe naționale în beneficiul  pacienților și al sistemului sanitar. Proiectul de față își propune să crească comunicarea și colaborarea între autorități și asociațiile de pacienți, cu beneficii de ambele parti”,  a declarat Iulian Petre, Directorul Executiv al UNOPA.

Obiectivul proiectului este creșterea gradului de participare al asociațiilor de pacienți din România în procesul de luare a deciziilor (inclusiv de elaborare a politicilor publice) la nivel local și central.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.