Autismul sau depresia, tratate prin echitație psihoterapeutică

0

Copiii cu tulburări din spectrul autist, cu hiperactivitate sau dizabilități de învățare, dar și adulții cu depresie, anxietate sau adicții ar putea beneficia de pe urma unei serii de ședințe de echitație psihoterapeutică, au afirmat reprezentanții Asociației City Arts care a lansat astăzi proiectul „Calul, un terapeut înnăscut. Echitația psihoterapeutică în abordarea tulburărilor psihice, fizice și sociale”.

Denumitã şi terapie asistatã de cai, echitația psihoterapeutică înseamnã folosirea calului în activitãţi orientate către diverse obiective terapeutice: cognitive, fizice, emoţionale, sociale, educaţionale şi comportamentale. Acest tratament este unul dintre cele mai eficiente pentru a îmbunãtãţi postura, echilibrul, mobilitatea, precum şi alte funcţiuni la persoane cu disfuncţii motrice. Până în prezent, în România, hipoterapia a fost folosită doar pentru recuperarea fizică după diverse traume; printre țările europene cu tradiție în psihoterapia asistată de cai se numără Franța și Spania.

„Calul este un coterapeut, iar prin intermediul acestor ședințe ne concentrăm asupra unor beneficii pe care oricine le poate primi la nivelul sănătății mintale: ideea că fiecare contează – de exemplu, calul simte când pacientul se dezechilibrează și încearcă să îl ajute, ideea că persoana sub terapie își aduce contribuția la derularea unui proces – relaționează cu calul, acesta îi răspunde, precum și  dezvoltarea curajului. Această terapie funcționează foarte bine la nivel cognitiv, pentru copiii cu probleme de învățare: creierul se relaxează și memoria este stimulată. Terapia ABA (Applied Behaviour Analysis) se ocupă mai mult de recuperarea unor cunoștințe, hipoterapia acoperă în schimb partea de abilități sociale. Stimularea prin acest gen de terapie este foarte puternică și complexă, nu poate fi reprodusă de nici o altă modalitate de terapie”, a spus Anda Păcurar, psihoterapeut în cadrul Institutului de Psihologie și Psihoterapie Adleriană care va conduce ședințele de terapie.

 

200 de lei, costul unei ședințe

 

Terapia se va desfășura la Clubul de Echitație Equestria în fiecare vineri, iar costul unei ședințe este de 200 de lei. Pentru a iniția un program consistent de terapie este nevoie de o ședință pe săptămână, iar durata programului ar putea fi extinsă până la șase luni. Asociația City Arts va sprijini prin intermediul sponsorilor acoperirea une părți a costurilor terapiei pentru copiii înscriși deja. Printre primii pacienți se află un copil de un an și jumătate cu tulburare din spectrul autist de la care se așteaptă rezultate foarte bune, având în vedere vârsta timpurie la care a fost diagnosticat, a menționat Anda Păcurar. Psihoterapeutul, care a beneficiat de cursuri de formare privind terapia asistată de animale în Spania, a subliniat că evoluția procesului este rapidă, rezultatele fiind vizibile chiar după primele cinci ședințe.

Echitaţia psihoterapeuticã se desfășoară în echipă, aceasta fiind formatã dintr-un psihoterapeut şi un instructor hipic, o persoanã specializatã în a dresa şi a îngriji calul.

„Calul te invaţã autocontrolul, atât al posturii şi al corpului, cât si al emoţiilor, de exemplu, controlul reacțiilor de irascibilitate. Când ești împreună cu calul, nu poți să fii nervos, nivelul adrenalinei îți este controlat. Dezvoltă răbdarea, înțelegerea, stima de sine. Este dovedit faptul că cei care relaționează cu calul fac progrese în relațiile cu ceilalți”, a spus dr. Ozana Moraru, președintele Clubului de Echitațe Equestria.

Cu ajutorul calului se poate trata orice fobie, au afirmat specialiștii. Invãţând cum se stabileşte o relaţie cu calul, creşte stima de sine. Despre cal se spune cã este 50% fizic şi 50% emoţional, fiind foarte importantã comunicarea pe care acesta reuşeşte sã o stabileascã întodeauna cu persoanele care se aflã în apropierea sa. Un alt beneficiu este reabilitarea. Fie o reabilitare fizicã, dupa accidente, fie o reabilitare emoţionalã dupã diverse traume sau tulburari. Un rezultat firesc al terapiei de acest fel este şi faptul cã apar emoţii pozitive autentice.

Reacţioneazã spectaculos la terapia cu calul persoanele discriminate, defavorizate sau excluse, dar și cele agresive sau care au tendinţa de a fi abuzive cu ceilalţi; de asemenea, terapia este eficientă în cazul familiilor aflate în  divorţ, dar şi în cazul tulburarilor de stres postraumatic, depresie sau anxietate.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.