Avertisment pentru guverne asupra autonomiei profesiei medicale

0

Asociația Mondială a Medicilor și Comitetul Doctorilor Europeni au lansat un avertisment la adresa guvernelor din întreaga lume cărora li se solicită să nu încerce să dezasambleze organismele profesionale ale medicilor.

Ca urmare a încercării guvernului turc de a elimina asociațiile profesionale ale medicilor din Camera de Medicină de la Ankara, Asociația Mondială a Medicilor a emis un comunicat în care se subliniază că importanța acestui caz se extinde și în afara Turciei, având în vedere că încercări de a dezasambla organismele profesionale ale medicilor au avut loc în mai multe țări, sub diverse forme.

« Cazul din Turcia este o rușine pentru o națiune democratică având o moștenire culturală bogată. Este un abuz la adresa drepturilor omului și autonomiei profesiei noastre. Pe de altă parte, acest caz și altele a demonstrat că există judecători care au rămas independenți și suficient de demni pentru a-și face datoria față de lege și nu față de dorințele guvernului”, a spus dr. Dr. Xavier Deau, președintele Asociației Mondiale a Medicilor, adăugând că o bună auto-guvernare a profesiei medicale este în interesul pacienților. Dr. Katrín Fjeldsted, președintele Comitetului Doctorilor Europeni a spus că organizația pe care o reprezintă condamnă orice măsuri care ar submina standardele internaționale de neutralitate medicală. Medicii sunt uniți de etica profesională care le solicită acordarea îngrijirilor celor în nevoie, independent de statutul administrativ sau politic al pacientului, a spus aceasta.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.