Berea, consumată cu moderație, reduce riscul afecțiunilor degenerative și pierderilor de memorie

0

Consumul moderat de alcool poate reduce riscul declinului cognitiv şi al demenţei, potrivit mai multor cercetări desfăşurate în mediile academice internaţionale. Un studiu desfăşurat pe un eşantion de peste 6.000 de subiecţi, pe o perioadă îndelungată, a demonstrat că persoanele care consumă moderat bere au performanţe mai bune la testele de memorie – doza zilnică recomandată în cazul femeilor fiind de 330 ml bere, iar în cazul bărbaţilor, de 660 ml, se arată într-un comunicat de presă al Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.


Persoanele care consumă bere moderat prezintă un risc cu 54% mai mic de a dezvolta o formă de demenţă față de abstinenţi, arată un studiu publicat în Jurnalul Asociaţiei Americane a Medicilor.

„Există foarte multe studii care au cercetat sau cercetează efectele consumului de alcool în general şi de bere în particular asupra memoriei şi capacităţii cognitive. Rezultatele au condus spre aceeași concluzie: un consum moderat de alcool poate avea efecte pozitive pe termen lung în ceea ce priveşte reducerea riscului de apariţie a afecţiunilor degenerative şi pierderilor de memorie. Aceste rezultate trebuie însă interpretate cu atenţie, pentru că un consum abuziv de alcool nu poate avea decât efecte negative”, spune Corina Zugravu, Preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.

Un alt studiu, desfăşurat pe aproximativ 8.000 de persoane cu vârsta de peste 55 de ani, a arătat că cei care consumă între până la trei pahare de bere pe zi prezintă un risc mai scăzut de a se îmbolnavi de orice tip de demenţă, inclusiv Alzheimer. Cercetătorii de la Şcoala de Sănătate Publică Harvard au analizat un eşantion de 12.480 femei cu vârste cuprinse între 70 – 81 ani care au participat la Nurses’ Health Study, demarat în anul 1980. Studiul a fost de două ori mai amplu ca orice alt studiu efectuat vreodată pe această temă şi a demonstrat că femeile care consumă o cantitate moderată de alcool în mod regulat sunt cu 20% mai puţin predispuse la pierderi de memorie şi la deteriorarea activității cerebrale. În acelaşi timp, un studiu publicat în Jurnalul de medicină britanică, desfăşurat pe 1000 de femei şi bărbaţi monitorizaţi pe o perioadă de 23 de ani, a demonstrat că lipsa consumului de alcool sau un consum exagerat crește riscul incidenţei bolilor cognitive.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.