Bilanțul activității lui Cristian Bușoi la CNAS – Până cel târziu în 2015 decontarea serviciilor medicale se va face numai cu cardul de sănătate

0

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Busoi, a demisionat pe fondul ruperii alianţei USL care a generat demisia în masă a miniştrilor PNL. Pentru moment nu se ştie cine va prelua funcţia de preşedinte al CNAS.

Informatizarea sistemului de asigurări de sănătate s-a aflat printre principalele obiective ale mandatului lui Busoi.   Primul card de sănătate  a fost tipărit  în data de 16 iulie 2013. În prezent sunt tipărite şi personalizate  peste 6 milioane de cârduri. În plus, a fost demarată procedura de distribuire  a cardului de sănătate prin servicii poştale şi se estimează că la începutul anului 2015 decontarea serviciilor medicale s-ar putea  realiza numai pe baza cardului de sănătate.

 

Eliminarea listelor de așteptare pentru bolnavii de cancer și de hepatită

Pentru Dosarul electronic al pacientului s-a creat s-a creat structura de bază de colectare, analiză şi agregare a datelor medicale, iar începând cu data de 21 martie 2014, Dosarul Electronic de Sănătate va fi testat  timp de o lună. După  data de 21 aprilie 2014  va intra în producţie. Bilanțul mai menționează și aducerea la zi a plăţilor pentru medicamente şi materiale sanitare, precum și desființarea listelor de așteptare pentru bolnavii de hepatită, pentru cei oncologi și pentru achiziționarea de dispozitive medicale în aproape toate județele. De asemenea, la iniţiativa CNAS, a fost modificată legislaţia pentru decontarea endoprotezelor mamare după extriparea sânului în urma unei afecţiuni oncologice.

 

Înființarea Direcției de Control și Antifraudă

Un alt proiect demarat în timpul mandatului lui Cristian Busoi a fost înfiinţarea DGMCA.  Direcția Generală de Monitorizare, Control şi Antifraudă este o structură specializată din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate care efectuează activităţi de control în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, având rolul de a coordona, monitoriza, investiga şi combate fraudele în cadrul acestui sistem.  Prima acţiune a DGMCA a fost reprezentată de controalele realizate în spitale la finalul anului 2013. În urma neregulilor depistate, s-a dispus reținerea unui procent de 1% din valoarea de contract aferentă lunilor în care au fost identificate nereguli, aproximativ 1.500.000, pentru 8 din cele 10 spitale controlate.

 

 

Cea mai consistentă plată externă a României de la aderare

În anul 2013 s-au efectuat plăţi externe în valoare de  33,3  mil euro (din suma totală de 168 milioane euro).  Suma plătită în anul 2013 reprezintă cea mai mare plată efectuată de România de la data aderării şi până în prezent. (cu 30% mai mare decât totalul plăţilor efectuate în perioada 2007-2012).  Bugetul alocat pentru acest an permite plata în totalitate a datoriilor către furnizorii externi (585 milioane lei);

Cristian Bușoi a spus că ar putea participa la alergerile pentru Parlamentul European, care vor avea loc anul acesta. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu şi-a depus, de asemenea, demisia miercuri, 26 februarie, alături de ceilalţi miniştri PNL. Ministrul interimar numit de premierul Victor Ponta pentru Ministerul Sănătăţii este Nicolae Banicioiu, care va ocupa şi funcţia de ministru al Tineretului.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.